DVOSTRUKI ŽIVOT SRBINA UBICE: Pobegao u Rusiju pre 14 godina, a tamo postao  kulinarska i medijska zvezda!
Foto: Printscreen YouTube, Printscreen Facebook

ekstradicija

DVOSTRUKI ŽIVOT SRBINA UBICE: Pobegao u Rusiju pre 14 godina, a tamo postao kulinarska i medijska zvezda!

Crna Hronika -

Slaviša Karabašević pre godinu dana uhapšen na Krimu po poternici iz Srbije, posle 15 godina ponovo se vraća u domovinu

Slaviša Karabašević (50), koji je pre godinu dana uhapšen u Sevastopolju na Krimu po poternici koju je Srbija raspisala za njim zbog ubistva, uskoro bi trebalo da bude izručen našoj zemlji, saznaje Kurir.

Karabašević, koji je osuđen na devet godina zatvora zbog ubistva u okolini Požarevca 2002. godine, tokom skrivanja od srpskog pravosuđa postao je cenjeni kuvar i ugostitelj na Krimu, ali i javna ličnost.

Odobrena ekstradicija

- U julu je rusko pravosuđe donelo odluku da bude ekstradiran Srbiji, pošto im je dostavljena sva dokumentacija koja potvrđuje da je osuđen u našoj državi - potvrđeno je za Kurir.

Suđeno mu tri puta za isto delo

Karabašević je 2003. bio oslobođen krivice, ali je Apelacioni sud naložio ponavljanje postupka. Pošto je oslobođen i drugi put, u junu 2005. je pušten iz pritvora i od tada je u bekstvu, pa je poslednje suđenje, posle kog je proglašen krivim, održano u njegovom odsustvu. - Zbog toga, posle izručenja Srbiji, imaće pravo da traži ponavljanje postupka - objašnjava sagovornik.

Prema nezvaničnim informacijama, ugostitelj je iz Srbije pobegao 2005, čim je pušten iz pritvora, i u bekstvu je bio punih 14 godina. Interesantno je da on uopšte nije vodio život begunca, već život kulinarske zvezde.

- Na Krimu se proslavio kao vlasnik popularnog restorana u centru Sevastopolja "Le Slaviš". Mediji su pisali o njemu hvaleći njegovu kuhinju.

Navodno je u njegovom objektu često sedeo i bivši gubernator Sevastopolja, ali i mnoge druge viđene ličnosti. Niko nije znao da je on zapravo u Srbiji osuđen zbog ubistva i prevare - otkrili su mediji posle hapšenja 5. avgusta 2019, kad je filmska priča Srbina dobila neočekivan obrt.

foto: Printscreen/Facebook

- Njegovi prijatelji s Krima pokušali su da ga odbrane, a pisali su i peticije da se pusti iz pritvora. Tvrdili su da im je pričao da je u domovini progonjen jer je učestvovao u ratu - podseća sagovornik.

Hici iz "duge devetke"

Međutim, prema odluci požarevačkog Višeg suda, Karabaševiću je kazna dosuđena zbog toga što je u julu 2002. ubio Elvisa Žeželja (30).

Medijska zvezda

Tokom skrivanja na Krimu begunac iz Srbije je davao intervjue i fotografisao se za lokalne novine, a između ostalog je rekao i da je kuvarsku karijeru počeo sa 17 godina u Nemačkoj, gde je prao sudove i pomalo kuvao u jednom restoranu. Onda ga je, kako je rekao, primetio čuveni kuvar Viticigman i oduševio se njegovim kačamakom sa čvarcima, maslinovim uljem i parmezanom.

- Prema navodima optužnice, optuženi je Žeželja usmrtio ispalivši mu u glavu i telo pet hitaca iz pištolja "duga devetka" u ataru sela Melnica. Potom je nazvao Elvisovog prijatelja M. K., koji živi u Nemačkoj, i rekao mu da je ovaj uhapšen, pa treba da mu pošalje 7.000 evra za advokata. Pošto je dobio taj novac i potrošio ga, osuđen je i za prevaru - kaže izvor.

(Kurir.rs/Jelena Spasić/foto Printscreen, Facebook)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track