Najnovije vesti

SUĐENJE DRAGOLJUBU SIMONOVIĆU ZA PALJENJE KUĆE NOVINARA: Odbrana pokušala da umanji procene veštaka i štetu od požara
Foto: Marina Lopičić, Vladimir Šporčić

bivši predsednik opštine grocka

SUĐENJE DRAGOLJUBU SIMONOVIĆU ZA PALJENJE KUĆE NOVINARA: Odbrana pokušala da umanji procene veštaka i štetu od požara

Crna Hronika

BEOGRAD - Suđenje bivšem predsedniku Opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću i trojici okrivljenih za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića nastavljeno je danas, a gotovo sve vreme bilo je posvećeno proceni štete, odnosno pokušaju odbrane Simonovića da dokaže da je šteta manja nego što tvrde veštaci.Udruženje novinara Srbije (UNS) prenelo je da je na suđenju sudski veštak Aleksandar Dupalo tvrdio da je ukupna šteta pokretnih stvari u kući Jovanovića oko dva miliona dinara, a da su advokati Simonovića pokušali su da umanje taj iznos, pozivajući se na internet sajtove za prodaju stvari.

foto: Printscreen

Preokret teze advokata odbrane - da je veštak uvećao cene predmeta, bio je kada je zamenik tužioca Predrag Milovanović rekao da je "notorna činjenica" da je BDP u Srbiji po stanovniku 5.000 evra, te da je veštak zapravo vrednosti predmeta u spaljenoj kući uradio u korist okrivljenih.

"Da li je moguće da su za života Jovanović i njegova supruga u svojoj kući imali predmete čija je ukupna vrednost oko 16.000 evra", pitao je zamenik tužioca, a veštak odgovorio da ni u čiju korist nije radio, već da je utvrđivao vrednost pokretnih predmeta pre požara.

I sudija Slavko Žugić doveo je u pitanje ko stoji iza oglasa na sajtovima i o kakvoj je robi reč, o čemu je govorio advokat Simonovića, a advokatica Jovanovića pitala je veštaka da li je fer da naknada štete Jovanoviću bude u vrednosti polovne robe, a ne tržišne.

foto: Vladimir Šporčić

S tim je bio saglasan i Jovanović, koji je rekao da će prema ovakvim procenama njegova supruga i on imati život u "polovnim stvarima", preneo je UNS.

Advokat Simonovića, optuženog da je nalogodavac paljenje kuće novinara, na suđenju je rekao i da pojedine stvari u kući nisu izgorele: veš-mašina, luster, plinska boca, a da to veštak nije uzeo u obzir.

Rekao je i da je nejasno kako su te stvari, ako je temperatura tokom požara bila visoka, ostale čađave, a nisu izgorele, i kako tvrdi da se i dalje mogu koristiti.

Međutim, svedok iz Sektora Ministarstv unutrašnjih poslova Srbije za vanredne situacije, koji je bio vođa vatrogasaca pri gašenju kuće Jovanovića, rekao je da je taj "nekontrolisani" požar prvo zahvatio garažu i prednji deo kuće, da je minimalna temperatura bila od 800 do 1.000 stepeni, kao i da bi kroz par minuta sve izgorelo da nisu došli, piše UNS.

foto: Privatna Arhiva

Jovanović i njegova supruga Jela Deljanin izjavili su za UNS da su ostali bez ičega kada im je kuća izgorela, a da im je najvažnije oduzeto: "zdravlje i mir".

Veštaci koji su utvrđivali uzrok požara rekli su da ostaju pri svojim navodima da je požar izazvan, te da je temperatura betona garaže bila visoka, a između ostalog, to dokazuje da je požar izazvan benzinom.

Oni tvrde i da su našli delove stakla ispred garaže, koji nisu bili čađ

avi, te su zaključali da je prozor bio prethodno razbijen.

Sudija Slavko Žugić otkazao je ročišta koja su bila zakazana za naredne dane, a nova su zakazana za 5, 6, 21. i 22. oktobar.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...