Najnovije vesti

ATENTATOR NA ĐINĐIĆA U ŠOKU, NJEGOV ADVOKAT BESAN: Zvezdan Jovanović je jedini u Evropi po OVOME!
Foto: Profimedia

OSUĐEN NA 40 GODINA

ATENTATOR NA ĐINĐIĆA U ŠOKU, NJEGOV ADVOKAT BESAN: Zvezdan Jovanović je jedini u Evropi po OVOME!

Crna Hronika

Zvezdanu Jovanoviću (55), nekadašnjem pomoćniku komandanta rasformirane Jedinice za specijalne operacije RDB-a, boravak u najčuvanijem srpskom zatvoru produžen je za još za dve godine. Jovanović je preko advokata uložio žalbu na tu odluku, tako da još ima šanse da izađe iz strogo čuvanog kazamata.

"Bezbednosno-informativna agencija (BIA) i MUP nemaju novih podataka od poslednjeg izveštaja od pre dve godine, a nadležne službe iz požarevačkog zatvora 'Zabela' dale su pozitivno mišljenje o njegovom ponašanju i poštovanju pravila. Međutim, predsednik Višeg suda u Beogradu još nije mentalno spreman da shvati da u Evropi u ovom veku još niko nije bio u samici 17 godina. Reč je o pravnom skandalu bez presedana!" izjavio je advokat Gradimir Nalić, Jovanovićev branilac.

Jovanović se u "Alkatrazu" nalazi od 30. avgusta 2010, a pre toga je sedam godina bio u zatvoru u Beogradu. Osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zatvora kao neposredni izvršilac atentata, koji je pucajući iz "heklera" usmrtio premijera i teško ranio njegovog telohranitelja Milana Veruovića. Jovanović se na suđenju branio ćutanjem, a na kraju postupka je negirao da je ubio premijera.

Kao i njegov saborac Milorad Ulemek Legija, i Jovanović je smešten u ćeliju od 10 kvadrata. Tamo ima ormarić, tuš, sto, stolicu, ogledalo, krevet, čučavac, utičnice i priključak za televizor. U zatvoru ga posećuje supruga Olivera Lela Jovanović (52), koja živi u Bačkoj Palanci, kao i deca. U međuvremenu, Jovanović je postao deda jer je njegov sin N. J., koji ima 24 godine, 8. juna dobio sina. Unuku su dali staro srpsko ime.

Preko advokata traži obnovu sudskog procesa za ubistvo premijera jer tvrdi da mu je suđenje bilo montiran.

I njegov komandant Milorad Ulemek Legija (52), bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), koji je osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, odlukom Višeg suda u Beogradu ostaje u srpskom "Alkatrazu" do jula 2022. Njegov advokat se takođe žalio na ovu odluku.

Legija je u strogom zatvorskom režimu već 16 godina, a ukoliko rešenje suda ostane na snazi, i dalje će biti uskraćen za privilegije koje važe za osuđenike u otvorenijim paviljonima - češće kontakte sa spoljnim svetom, rad u nekoj radionici, šetnje u krugu zatvora i pravo na ljubavnu sobu!

Zakonom je propisano da na svake dve godine od poslednjeg rešenja kojim se produžava izdržavanje kazne u posebnom zatvorskom odeljenju nadležni sud utvrđuje da li i dalje stoje razlozi za strogi tretman. Odluka se donosi na osnovu činjenica i dokaza iz izveštaja tog odeljenja, policije i službi bezbednosti, kao i mišljenja tužioca. Osuđeni koji kaznu izdržava u "Alkatrazu" boravi sam u ćeliji, ima pravo na jedan.

(Kurir.rs/Alo)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...