CARINICI MU ODUZELI KOLA OD 40.000 EVRA: Natovario džip na prikolicu, pa krenuo za Bugarsku! A onda na granici šok! FOTO
Foto: Carina Srbije

ODUZIMANJE VOZILA

CARINICI MU ODUZELI KOLA OD 40.000 EVRA: Natovario džip na prikolicu, pa krenuo za Bugarsku! A onda na granici šok! FOTO

Crna Hronika -

Carinici su juče na izlazu graničnog prelaza Gradina sprečili pokušaj da luksuzni džip bez prateće dokumentacije bude transportovan u Bugarsku, saopštila je Uprava carina Srbije.

U saopštenju piše da je na izlaz prelaza Gradina oko 22 časa pristigao je srpski državljanin (42) iz Subotice u društvu supruge, vozeći putnički kombi sa prikolicom na koju je bio natovaren džip bez registarskih tablica.

foto: Carina Srbije

S obzirom da se radi o kolima koja vrede više od 40.000 evra, carinicima je bilo sumnjivo što tako vredno vozilo na sebi nema ni redovne niti privremene tablice.

"Pritom automobil nije ni prijavljen na adekvatan način, jer su supružnici na pitanje carinika šta imaju da prijave za carinsku kontrolu rekli da nemaju ništa i da samo prevoze auto na prikolici iz Subotice ka Bugarskoj gde nameravaju da ga registruju", piše u saopštenju.

foto: Carina Srbije

Carinik ih je potom upitao šta imaju od dokumentacije za automobil koji prevoze, jer kako nema registarske oznake, potrebno je da pokažu odgovarajući izvozni ili tranzitni dokument.

Oni su rekli da ne poseduju ni jedan od dokumenata koje je carinik pomenuo, već da imaju fakturu iz Mađarske i fotokopiju poništene saobraćajne dozvole za natovareni auto.

foto: Carina Srbije

Nakon pitanja carinika šta se dogodilo sa tablicama vozač je rekao da su privremene "ZOLL" tablice davno istekle i da su mu kod kuće u Subotici, što praktično znači da je auto nelegalo bio u zemlji.

foto: Carina Srbije

Inače, polovni automobili koji se uvoze u zemlju moraju na sebi imati tzv. privremene tablice čije je važenje ograničeno na svega nekoliko dana i služe kako bi vozilo moglo u što kraćem roku da se ocarini u najbližoj carinarnici. Ako uvoznik to ne učini u predviđenom roku, automobil postaje neocarinjena i samim tim nelegalna roba koja ne može da se registruje, pa ni da se koristi.

"Pretpostavka iskusnih carinika je da se vozač "preračunao" i propustivši rok za carinjenje stvorio sebi dodatni problem koji je pokušao da reši nelegalnim izvozom u susednu zemlju. Pošto je preko granice pokušao da preveze neocarinjen auto za koji nije posedovao ništa od carinskih dokumenata, luksuzni džip i pripadajući ključevi su zbog neprijave, privremeno zadržani do okončanja prekršajnog postupka koji je protiv ovog putnika pokrenut", dodaje se u saopštenju.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja