POMRAČENI UMOVI! U SRBIJI DECA SVE ČEŠĆE UBIJAJU RODITELJE: Dižu ruke na majke i očeve zbog imovine, alkohola i droge!
Foto: Shutterstock

jezivo

POMRAČENI UMOVI! U SRBIJI DECA SVE ČEŠĆE UBIJAJU RODITELJE: Dižu ruke na majke i očeve zbog imovine, alkohola i droge!

Crna Hronika -

Slučaj porodičnog zločina u Paraćinu uznemirio je javnost, a nažalost u Srbiji se proteklih godina dogodilo na desetine sličnih ubistava

Ubio sam oca, zario sam mu nož u srce, rekao je pre četiri dana na saslušanju M. M. (17) iz Paraćina, osumnjičen da je ubio svog oca Bobana (42) zarivši mu nož u srce. Dugogodišnja netrpeljivost između oca i sina kulminirala je 2. septembra, a tinejdžer je ranije na društvenoj mreži ostavio status: "Ja sam sin koga otac nije želeo".

Tomić i Puzić ubili majke
Tomić i Puzić ubili majkefoto: Privatna Arhiva

Četiri profila

Nažalost, slučaj maloletnika iz Paraćina nije usamljen, a javnost je proteklih godina svedočila brojnim svirepim porodičnim zločinima, u kojima su očevi i majke stradali od ruku svojih sinova ili ćerki.

Advokat Nebojša Milosavljević kaže da postoje četiri različita profila ljudi koji se odlučuju da počine jedno od najtežih krivičnih dela.

advokat Milosavljević
advokat Milosavljevićfoto: Zorana Jevtić

- Jedan profil su osobe koje imaju psihičke probleme i u jednom trenutku dobiju fiks ideju od koje ne mogu da pobegnu, te često ne odustaju dok je ne ostvare. Drugi profil je vrlo čest i to su afektivne ličnosti, koje lako izgube kontrolu nad sobom i postaju neuračunljive, nakon čega sledi brutalan zločin - kaže Milosavljević i nastavlja:

- Alkohol i droga takođe utiču na svest potencijalnih ubica i prilikom konzumiranja opijata oni menjaju percepciju i gube zdrav razum. Postoje i situacije u kojima žrtve na neki način isprovociraju zlodelo.

Crna hronologija

  • 30. maj 2020 - Lekar Zoran Kamatović (48) hicima iz lovačke puške nakon svađe ubio oca Ljubodraga (77) i majku Gordanu (66) u Sremskim Karlovcima
  • 1. oktobar 2019 - Petar Tomić (21) prerezao grkljan majci Tatjani (56) u beogradskom naselju Kaluđerica, navodno "jer nije mogao da preboli to što je majka prevarila oca"
  • 1. oktobar 2019 - Marko Puzić (28) iz Bogatića u nervnom rastrojstvu nasmrt pretukao majku Desanku (63) i baku Vericu (86)
  • 15. jul 2019 - Dejan Šatri (36) ubio oca Agima (64) u beogradskom naselju Velika Moštanica, i to nakon svađe oko kafe

Naš sagovornik objašnjava da istražitelji često kroz žrtve dešifruju lik ubice. - Proučava se žrtva, kako se ophodila prema osumnjičenom detetu, kakav je bio njihov odnos i na taj način se analizira ubica.

Presudnu ulogu u otkrivanju motiva ovakvih zločina imaju psiholozi i psihijatri - objašnjava Milosavljević.

Advokat Milosavljević Najčešće ubijaju sinovi

Nebojša Milosavljević ističe da najčešće sinovi ubijaju očeve i majke, a da ćerke najčešće ubijaju majke. - Događa se da brat ubije sestru i tu su obično razlozi ekonomske prirode, imovina ili novac. Događa se i da brat ubije brata, međutim, skoro da ne postoji slučaj u kome sestra ubija brata - kaže on.

Sličnog mišljenja je i Vesna Tomić, socijalni psiholog. Ona kaže da do ubistava roditelja dolazi zbog nekoliko poremećaja.

lekar Kamatović ubio roditelje
lekar Kamatović ubio roditeljefoto: Facebook

- U nekim slučajevima deca počine zločin zbog narušenih porodičnih odnosa, iz kojih svašta može da proistekne. Takođe, imamo i psihički poremećaj kod deteta, koje na kraju postaje ubica. Taj psihički poremećaj je nekad vidljiv, a nekad apsolutno ne - kaže ona.

Vesna Tomić
Vesna Tomićfoto: Zorana Jevtić

Psihijatar Socijalno ugroženi i zanemarivani

Psihijatar Ivica Mladenović objašnjava da ovakve tragedije ne pogađaju samo socijalno ugrožene porodice i porodice u kojima su roditelji ugnjetavali i zanemarivali decu. - Sve češće imamo slučajeve u kojima život gube roditelji koji su deci obezbedili sve u životu. Kada otac i majka detetu obezbede lagodan život, ono na neki način postane zaljubljenik u sebe i pretvara se u narcisa - objašnjava psihijatar.

(Kurir.rs/ Branka Travica/

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track