Najnovije vesti

SVEDOČENJE PILOTA SLUŽBE: Prevozio sam Frenkija do prislušnih centara duž granice Hrvatske i BiH
Ilustracija, Foto: AP

suđenje u hagu

SVEDOČENJE PILOTA SLUŽBE: Prevozio sam Frenkija do prislušnih centara duž granice Hrvatske i BiH

Crna Hronika

HAG/BEOGRAD, 8. septembra 2020. (Beta) - Bivši pilot Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Miroslav Lučić posvedočio je danas pred sudom u Hagu da je optuženog Franka Simatovića-Frenkija, 1992-95, helikopterom najčešće prevozio do Službinih prislušnih centara na planinama duž granice sa Hrvatskom i BiH.Prema Lučićevom iskazu, Simatović je u tim misijama isključivo prikupljao obaveštajne podatke, nasuprot tvrdnji tužilaca da je u to vreme organizovao i kontrolisao ratna dejstva "crvenih beretki" u Hrvatskoj i Bosni.

Zajedno sa tadašnjim šefom SDB Srbije Jovicom Stanišićem (70), Simatović (70) je, kao prvi komandant "crvenih beretki", optužen za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata i Muslimana tokom rata u Hrvatskoj i BiH.

Tokom današnjeg svedokovog iskaza, u sudnici se čula i sugestija i da je za vreme hrvatske operacije Oluja u Kninskoj krajini, u avgustu 1995, Simatović bio na "medenom mesecu, na brodu u Grčkoj".

U to vreme, Simatović je, po odbrani, bio Stanišićev "specijalni savetnik za obaveštajne poslove", a, po tužiocima, načelnik Druge, obaveštajne, uprave SDB Srbije.

Lučić je opisao da je u SDB Srbije došao u aprilu 1992, po izbijanju rata u Sarajevu, gde je do tada radio kao pilot u MUP BiH. Prevezao je i dva helikoptera.

"U SDB Srbije rečeno mi je da je u planu razvoj obaveštajnih punktova duž zapadne granice sa Hrvatskom i BiH... Uzeli su me zbog moje specijalnosti, sletanja na visove", rekao je svedok.

Ubrzo je Simatovića prvi put prevezao do obaveštajnog centra na Pajzošu, u istočnoj Slavoniji.

Po optužnici, tu je bio centar za obuku "crvenih beretki".

foto: Printskrin / You Tube

Letovi za Pajzoš su vremenom učestali, a Lučić je "shvatio da je Simatović zadužen za elektronsko izvidjanje, iako mi on to nije rekao".

Svedok je izjavio da je Simatovića prevozio i do drugih obaveštajnih centara SDB Srbije - na Povlenu, Zlatiboru i na Tari.

Po Lučiću, Simatovićev zadatak je bio da te centre "uspostavi i uveže".

Kada je krajem 1993. formirana Jedinica za antiteroristčka i borbena dejstva (JATD) SDB Srbije, Lučić je postavljen na čelo njenog "helikopterskog odeljenja" sa dve letelice.

Pilot je opisao i kako je Simatovića 7. jula 1995, dva dana pre njegovog venčanja, sa odmora prevezao u "hitnu" misiju do Malog Zvornika, odakle je Frenki prešao u Republiku Srpsku.

U povratku, Simatović se Lučiću požalio da mu buduća supruga zamera što radi, a ne organizuje svadbu i "put na brod u Grčku".

"Ja sam se nasmejao, a on me drugarski opsovao", ispričao je svedok.

Na pitanje Simatovićevog branioca Mihajla Bakrača, šta je radio tokom hrvatske operacije Oluja, 4. i 5. avgusta 1995, Lučić je odgovorio da je bio u Beogradu i da "nikakvih aktivnosti nije bilo".

Upitan šta je radio kada se "Simatović vratio s medenog meseca", svedok je rekao da je Simatovića od 14. avgusta 1995. "gotovo svakodnevno" prevozio do Pajzoša, "jer su hrvatske snage bile u naletu i bilo je potrebno stalno izviđanje".

Lučić će iskaz nastaviti sutra.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...