PRESUDA U ČETVRTAK: Predsednici sudova u Šapcu i Loznici čekaju kazne za zloupotrebu službenog položava
Foto: Profimedia

U SPECIJALNOM SUDU U BEOGRADU

PRESUDA U ČETVRTAK: Predsednici sudova u Šapcu i Loznici čekaju kazne za zloupotrebu službenog položava

Crna Hronika -

Specijalni sud u Beogradu izreći će sutra prvostepenu presudu dvojici bivših predsednika sudova u Šapcu i Loznici, jednoj sudiji i još dvojici okrivljenih za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Optužni predlog tužilaštva za organizovani kriminal tereti bivšeg predsednika Višeg suda u Šapcu Gojka Lazareva, bivšeg predsednika Osnovnog suda u Loznici Dragana Cvetinovića, sudiju tog suda Oliveru Lazarević, kao i Dragana Radivojevića iz Loznice i Dušana Dozeta iz Pančeva.

Lazarev i Cvetinović se terete da su izvršili po dva krivična dela zloupotreba službenog položaja, a Lazarevićeva jedno.

Radivojeviću i Dozetu se stavlja na teret krivično delo zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju. Lazarev se tereti da je kao predsednik Višeg suda u Šapcu omogućio usvajanje vanrednog pravnog leka - zahteva za ponavljanje krivičnog postupka iako za to nije bilo osnova.

Na taj način je, kako je ranije navelo tužilaštvo, omogućio da Dušan Dozet izbegne izdržavanje kazne zatvora od sedam meseci na koju je osuđen pravnosnažnom presudom Višeg suda u Šapcu 2014. godine.

Na izvršenje navedenog krivičnog dela Lazareva su, kako se sumnja, podstrekavali Cvetinović, Radivojević i Dozet, a u izvršenju dela mu je pomogla Lazarevićeva.

Takođe, kako je saopštilo tužilaštvo nakon podizanja optužnice, Lazarev i Cvetinović se terete da su kao predsednici sudova neosnovano usvajali zahteve za odlaganje kazne zatvora osuđenim licima i time im omogućili da po nekoliko godina odlažu odlazak u zatvor, kako bi izvršenje kazne zastarelo.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track