NASILNICE: Muškarce je sramota da prijave da ih žene biju
Foto: Shutterstock

NASILNICE: Muškarce je sramota da prijave da ih žene biju

Crna Hronika -

Pripadnice nežnijeg pola su proteklih meseci hapšene zbog različitih vidova zlostavljanja suprotnog pola, a naši sagovornici kažu da dame uglavnom napadaju kako bi se odbranile

Žene su u daleko većem broju žrtve porodičnog ili partnerskog nasilja, ali tu vrstu nasilja trpe i muškarci, koji se ređe odlučuju da to prijave nadležnima, kaže za Kurir dr Moma Jakovljević, zamenik direktora KBC "Dragiša Mišović" i dugogodišnji sudski veštak u predmetima nasilja u porodici.

Počine i ubistvo

Proteklih meseci, nažalost, i sami smo svedoci da su pripadnice nežnijeg pola posezale za noževima, služile se otmicama i batinama, ali i ubijale svoje muževe. Prema nekim ranijim statistikama, u Srbiji sedam odsto muškaraca trpi neki vid zlostavljanja u porodici.

foto: zorana jevtić

Dr Moma Jakovljević kaže za Kurir da su dame sklonije verbalnom nasilju, ali da ima i slučajeva u kojima one počine i ubistvo. - Muškarci koji trpe nasilje od žene to retko prijavljuju, uglavnom jer ih je sramota. Žene kao nasilnice su nepredvidive i brutalne - objašnjava dr Jakovljević, i dodaje da žena najčešće napada kako bi zaštitila sebe ili svoju decu. - Tome u prilog svedoče i ispovesti onih koje su uradile tako nešto. Većina njihovih priča počinje rečenicom: "Nisam više mogla da izdržim" - kaže naš sagovornik. Kriminolog Zlatko Nikolić kaže da pripadnice lepšeg pola pretežno napadaju muškarce zbog osećaja slabosti, ali i da bi se odbranile.

foto: Arhiva Kurira

- Nema neke velike razlike između zločina koji počini žena ili muškarac, ali su žene u napadima, a neretko i u zločinima, surovije - kaže Nikolić. On dodaje da su dame češće vođene emocijama. - One su strastvenije i, kad počnu da se brane, ne znaju da se zaustave, a uglavnom napadaju da bi se odbranile i zaštitile - objašnjava kriminolog.

Zovu ih papučarima

Psiholog Aleksandra Janković smatra da muškarci misle da nisu dovoljno veliki muškarci ako bi prijavili da su žrtve.

foto: Marina Lopičić

- U tom slučaju bi ih etiketirali kao papučare, i to je kod nas ozbiljna predrasuda i tabu tema, jer muškarac mora da dominira na svim poljima. Oni sebi ne mogu da dopuste da kažu: "Žena me maltretira ili žena me bije." Nametnuto im je da uvek pokazuju zube - kaže Jankovićeva i dodaje da ljudi sve ređe saosećaju sa muškarcem koji je žrtva nego u obrnutom slučaju.

foto: Marina Lopičić

Vesna Stanojević

Pol nije bitan

Vesna Stanojević, koordinatorka sigurnih kuća, govorila je ranije da nasilje ne treba da trpe ni žene, ni muškarci. - Pol ne znači ništa i ne treba imati predrasude. Zašto bi bilo ko trpeo? Ako smo ravnopravni u svim pogledima, onda moramo da budemo ravnopravni u sprečavanju nasilja i da se ono kažnjava na adekvatan način - rekla je Stanojevićeva.

Dva ubistva

Muža ubila motikom, druga svog ubadala sa dva noža

Od početka ove godine u Srbiji su uhapšene dve žene zbog sumnje da su ubile svoje muževe. Slavica Jablanović (63) iz okoline Paraćina uhapšena je 4. aprila, a osumnjičena je da je supruga Milana (70) do smrti udarala u glavu motičicom i unakazila mu lice. Pet meseci kasnije, 8. septembra. lisice su stavljene S. M. (41), nastavnici iz Zrenjanina, koja je, kako se sumnja, sa dva noža nasmrt izbola muža B. M. (39), i to pred njihovim maloletnim detetom.

HRONOLOGIJA

x 25. februar - D. P. (58) povređen je nakon što ga je supruga S. P. (45) isekla po stomaku u stanu na Novom Beogradu x 3. maj - E. K. (27) iz Negotina uhapšena je zbog sumnje da je nožem ranila nevenčanog supruga ispred zgrade x 30. septembar - D. C. V. i njenom prijatelju K. D. iz okoline Jagodine određen je pritvor zbog sumnje da su oteli, mučili, sekli nožem i pretili odsecanjem polnog organa Igoru S. (37) x 30. septembar - Jovanka N. (38) i Zorica J. (32) uhapšene su u Novom Sadu i terete se za pokušaj ubistva, jer su nožem na ulici izbole muškarca Jovana Đ. (35) x 3. oktobar - Ilija Klisurić (74), državljanin Srbije, teško je povređen u Australiji kada ga je devojka pretukla i namerno pregazila kolima

Kurir.rs - B. Travica - J. Rafailović; Foto: Shutterstock, Marina Lopičić, Zorana Jevtić, Arhiva Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track