Najnovije vesti

RAŽNATOVIĆEV UBICA NEĆE U SRBIJU! GAVRIĆ MOLI DA OSTANE U JUŽNOJ AFRICI:  Arkanovi osvetnici hoće da me ubiju!
Foto: Đorđe Jovanović, EPA/ Tanjug

IZRUČENJE

RAŽNATOVIĆEV UBICA NEĆE U SRBIJU! GAVRIĆ MOLI DA OSTANE U JUŽNOJ AFRICI: Arkanovi osvetnici hoće da me ubiju!

Crna Hronika
09:52h

Iako je sud u Kejptaunu odlučio da Dobrosava Gavrića, osuđenog zbog ubistva Željka Ražnatovića, izruči domovini, on je podneo još jednu žalbu

Dobrosav Gavrić (45), koji je u Srbiji osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana, Milenka Mandića i Dragana Garića, od suda u Južnoafričkoj Republici ponovo je tražio azil i uz to je dostavio novu dokumentaciju i dokaze o tome da mu je u domovini život ugrožen!

foto: Puls Asfalta

Podsetimo, sud u Kejptaunu je u februaru dao saglasnost da Gavrić bude izručen Srbiji, ali, kako je za Kurir potvrdio njegov branilac, advokat Veljko Delibašić, pravna bitka nije gotova. Na ovu odluku, uz novu dokumentaciju, podneta je žalba. - Očekujemo da sud u Južnoafričkoj Republici uvaži žalbu i da Gavrića ne izruči Srbiji - kaže Delibašić.

Likvidirano više ljudi

Gavrić je uhapšen u JAR 2011. i od tada je u pritvoru. Srbija je odmah zatražila izručenje, ali je Gavrić više puta isticao da traži azil, tvrdeći da bi mu, ukoliko bi bio izručen, život u Srbiji bio ugrožen zbog "Arkanovih osvetnika". Navodno, zbog trostrukog ubistva u "Interkontinentalu" 15. januara 2000, ubijeno je više ljudi. - Jedan razlog zbog kog Gavrić traži da dobije azil je činjenica da je njegov život u Srbiji ugrožen. Kao dokaz, dostavili smo pravosnažne presude Specijalnog suda u Beogradu, u kojima je utvrđeno da je veći broj ljudi ubijen iz tog razloga. Južnoafričkom sudu su dostavljene pravosnažne presude protiv pripadnika zemunskog klana i još nekoliko presuda - potvrdio je advokat Veljko Delibašić za Kurir.

advokat veljko delibašić
advokat veljko delibašićfoto: Marina Lopičić

Presudama koje je Gavrić dostavio, podsetimo, pripadnici zemunskog klana osuđeni su zbog ubistva Branka Jeftovića Jorge, Zorana Uskokovića Skoleta, kao i za pokušaje ubistva Andrije Draškovića, Zorana Nedovića Šoka i drugih ljudi, koje su smatrali odgovornim za likvidaciju Željka Ražnatovića.

Svedočenja "zemunaca"

Jedan od svedoka saradnika, Miladin Suvajdžić, govorio je o tome pred sudom. On je tada optužio bivšeg komandanta JSO Milorada Ulemeka Legiju, koji služi kaznu od 40 godina, da je naredio "zemuncima" da osvete Arkanovo ubistvo. - Dušan Spasojević, pokojni, nam je rekao da je Legija naredio osvetu za ubistvo Ražnatovića - rekao je svedok-saradnik. I pripadnik zemunskog klana Sretko Kalinić priznao je pred Specijalnim sudom da je 2004. ubio Branka Jeftovića Jorgu i da je učestvovao u pokušajima ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka. Rekao je da je trebalo da ta ubistva budu osveta za "Interkontinental".

Dva razloga

Tvrdi da je nezakonito osuđen

Prema rečima Gavrićevog advokata Veljka Delibašića, osim zbog toga što sumnja da bi mu u Srbiji život bio ugrožen, njegov klijent azil u JAR traži i zbog toga što u Srbiji nije imao zakonito i pravično suđenje. - Drugi razlog zbog kojeg traži da ne bude izručen Srbiji je u samom Gavrićevom predmetu. Tokom suđenja nije ispoštovan zakon, mnogi dokazi su uništeni, neki su bili nezakoniti. Suđenje nije bilo ni zakonito, a ni pravično, pa smo sudu dostavili kompletnu dokumentaciju iz Gavrićevog postupka, iz koje se to i vidi - kaže advokat.

Kurir.rs - Jelena Spasić

Foto: Puls Asfalta, Marina Lopičić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja