OKLIZNUO SE I ISPALIO DVA METKA U DRUGA Miroslav iz Gadžinog Hana optužen za ubistvo druga iz osnovne škole TOKOM LOVA
uviđaj, Foto: Zorana Jevtić, Ilustracija

splet nesrećnih okolnosti

OKLIZNUO SE I ISPALIO DVA METKA U DRUGA Miroslav iz Gadžinog Hana optužen za ubistvo druga iz osnovne škole TOKOM LOVA

Crna Hronika -

Miroslav Č. (53) iz Gornjeg Dušnika kod Gadžinog Hana optužen je za ubistvo iz nehata jer je u avgustu, tokom lova na divlje svinje, sticajem nesrećnih okolnosti ubio prijatelja Predraga M. (53).

Tokom istrage utvrđeno je da se Miroslav kobnog dana okliznuo i da je nehotice ispalio dva hica u druga. Osnovno javno tužilaštvo u Nišu tražilo je da se kazni sa godinu dana zatvora.

Tragedija se dogodila 16. avgusta oko 11 sati u ataru sela Kaletinac gde su Miroslav i Predrag bili u lovu. U tužilaštvu kažu da je Miroslav bio na poziciji "Čisto vreme" kad je na radio-stanici čuo da lovci teraju divlje svinje u njegovom pravcu.

- Čuo je šuškanje s leve strane pa se okrenuo i otkočio pušku "boksericu" kalibra 12 milimetara. Usmerio je oružje ka mestu odakle je čuo zvuk misleći da je tamo divlja svinja. Držeći prst na oba obarača, krenuo je nekoliko koraka napred, ali se okliznuo i povukao obarače istovremeno ispalivši dva hica u pravcu žbuna gde se zadesio Predrag - kažu u tužilaštvu.

Obdukcija je pokazala da je Predrag dobio teške povrede, koje su izazvale masivno krvarenje, zbog čega je preminuo na putu do ambulante.

Protiv Miroslava je podneta krivična prijava za ubistvo iz nehata po kojoj je postupalo Osnovno javno tužilaštvo. Međutim, zbog izvesnih indicija, bilo je sumnja da se ipak radi o ubistvu, pa je predmet preuzelo Više javno tužilaštvo. Istraga je pokazala da je ipak reč o nesrećnom slučaju te je predmet vraćen Osnovnom tužilaštvu.

Tužilaštvo je potom zatražilo da se Miroslavu, osim jednogodišnje kazne zatvora, izrekne i mera oduzimanja oružja kojim je usmrćen Predrag.

Porodica nastradalog Predraga će nakon pravnosnažnosti presude imati pravo da od Miroslava potražuje nadoknadu štete.

Bili školski drugovi

Posle okončanja istrage optuženom je ukinut pritvor u kom se nalazio od 16. avgusta. Miroslav je, inače, veoma teško podneo Predragovo ubistvo, jer su bili školski drugovi.

Tokom istrage je negirao da je namerno ubio druga, tvrdeći da kobnog dana nije mogao da pretpostavi da mu je neko bio sa leve strane, jer je pratio komunikaciju lovaca preko radio-stanice i tako zaključio da su svi bili u drugom pravcu.

Zaštitni prsluk mu nije pomogao

Predrag je kobnog dana nosio zaštitni prsluk čija je namena da bude vidljiv drugim lovcima kako bi se izbegle eventualne nesreće. Međutim, to mu nije pomoglo, jer je bio dovoljno udaljen da ga Miroslav ne primeti u žbunju, ali dovoljno blizu da bude smrtno ranjen.

(Kurir.rs/Informer)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja