Najnovije vesti

MAFIJAŠI PLAĆALI 23.000 EVRA ZA LAŽNE PASOŠE: Pala grupa koja je kavčanima i škaljarcima nabavljala falsifikovana dokumenta!
Foto: Privatna Arhiva

Falsifikati

MAFIJAŠI PLAĆALI 23.000 EVRA ZA LAŽNE PASOŠE: Pala grupa koja je kavčanima i škaljarcima nabavljala falsifikovana dokumenta!

Crna Hronika

U Zagrebu uhapšena grupa koja je izdavala lažna hrvatska dokumenta, među „klijentima“ državljani Srbije i članovi kavačkog i škaljarskog klana
 

Hrvatska policija u velikoj akciji pod nazivom „Sigilum“ uhapsila je petočlanu kriminalnu grupu, u kojoj su, kako se navodi, bila i dvojica policajaca kao i jedna advokatica, zbog sumnje da su državljanima Srbije i drugih država omogućavali da na osnovu falsifikovane dokumentacije steknu hrvatska dokumenta. Kako prenosi hrvatski Jutarnji list, policija je saopštila da je od početka prošle godine do novembra ove godine kriminalna grupa na falsifikovanju dokumenata zaradila oko 240.000 evra.

- Kriminalnu grupu navodno je okupio muškarac star 49 godina i on je sa zasad nepoznatim članovima grupe, posredstvom drugog osumnjičenog, angažovao dvojicu brodsko-posavinskih policajaca koji su vadili podatke iz informacionog sistema MUP o hrvatskim državljanima kojima nisu izdavane lične karte i pasoši - preneo je Jutarnji list.

Uzeli identitet

Kako navode, na osnovu tih podataka iz službenih evidencija MUP, prvoosumnjičeni je „preko nepoznatih osoba“ nabavljao lažne italijanske i španske pasoše, kao i druga dokumenta sa originalnom fotografijom osobe koja podnosi zahtev za hrvatski pasoš.

- Nakon toga, organizovao je dolazak kupaca pasoša u Hrvatsku, kao i njihov boravak. Advokatica je, u većini slučajeva, klijentima pružala pomoć kod podnošenja zahteva u „hitnim postupcima“ - navode oni na koji je način grupa funkcionisala. Kako je otkriveno tokom istrage, najmanje 16 osoba je na ovaj način dobilo hrvatske pasoše, a naplaćivali su ih od 15.000 do 23.000 evra. Hrvatska policija, kao ni mediji, nisu objavili imena srpskih državljana koji su na ovaj način preuzeli identitet hrvatskih građana, ali su otkrili da su to činili da bi neometano mogli da se kreću po Evropi.

Međutim, podsetimo, hrvatski pasoš imao je kod sebe jedan od vođa škaljarskog klana Igor Dedović, koji je u januaru ubijen u Atini.

DUG SPISAK Od Legije do Bojovića

Hrvatske pasoše, kako je otkriveno, tokom prethodnih decenija koristili su mnogobrojni pripadnici srpskog podzemlja. Prilikom hapšenja u Španiji, navodno je kod Luke Bojovića pronađen pasoš na ime Hrvata Marijana Barišića. Na dugačkoj listi onih koji srpski pasoš zamenili hrvatskim su i Milorad Ulemek Legija, Sretko Kalinić i Vladimir Milisavljević.

foto: Privatna Arhiva

Radili za oba klana

- U hrvatskom pasošu, Dedović je bio Dragan Popović, a imao je i lažnu hrvatsku vozačku dozvolu. Hrvatski pasoš imao je i Alan Kožar, koji je nekoliko meseci kasnije ubijen na Krfu. Njegovo lažno ime bilo je Žarko Zundanović - otkrili su mediji ranije.

Falsifikovana hrvatska dokumenta imao je i Miloš Radonjić, blizak kavačkom klanu, a lisice na ruke su mu stavljene kada je u Novu Gradišku došao i podneo zahtev za izdavanje novog pasoša.

Inače, sličnu akciju hrvatska policija imala je i pre gotovo tačno godinu dana, kada je otkriveno čak 30 osoba koje su pripadnicima dva zaraćena klana izdavali originalne hrvatske pasoše na osnovu falsifikovane dokumentacije.

- Očito je da su radili za oba zaraćena kriminalna klana, čijim pripadnicima je daleko lakše da se po Evropi kreću uz hrvatske pasoše. Osim toga, suparnicima je teže da ih prate kada granice ne prelaze na svoje, već na tuđe ime - objašnjava sagovornik Kurira zbog čega su pripadnici kriminalnih klanova spremni da za jedan dokument izdvoje i preko 20.000 evra.

Kurir.rs, Jelena Spasić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...