LAŽNI POLICAJCI PLJAČKAJU I PUCAJU! Zlatko Nikolić: Civile koji pokazuju policijske značke kažnjavati kao da NOSE ORUŽJE!
Foto: Milenković Milovan, Marina Lopičić

Zakon mrtvo slovo na papiru

LAŽNI POLICAJCI PLJAČKAJU I PUCAJU! Zlatko Nikolić: Civile koji pokazuju policijske značke kažnjavati kao da NOSE ORUŽJE!

Crna Hronika -

Kriminolog Zlatko Nikolić smatra da su se legitimacije koje izdaju sindikati pokazale kao dobre za zloupotrebu i da taj problem mora da se reši

Problem lažnih i sindikalnih policijskih znački, koje kriminalci sve češće zloupotrebljavaju i koriste za vršenje krivičnih dela, trebalo bi rešiti odgovarajućim zakonskim propisima, slažu se stručnjaci, a iz MUP najavljuju da već preduzimaju korake.

- Poslednjih mesec dana oduzeto je 30 znački koje podsećaju na policijske - naveli su iz MUP i najavili izmene propisa u vezi sa neovlašćenim posedovanjem znački koje podsećaju na službene.

prava značka
prava značkafoto: Printscreen Prva TV

- Navedenim izmenama propisana je zabrana posedovanja, odnosno korišćenja službene značke ili legitimacije od strane osoba koje nisu službenici MUP. Osim toga, pravnim licima, udruženjima i fizičkim licima zabranjeno je zahtevanje izrade, izrada, stavljanje u promet, posedovanje, odnosno korišćenje značke ili drugog obeležja, odnosno oznake koje sadrže elemente vizuelnog identiteta službene značke ili službene legitimacije - dodali su oni.

Da vrate legitimacije

Kriminolog Zlatko Nikolić kaže da bi posedovanje i nošenje sindikalne ili agencijske legitimacije trebalo tretirati kao nošenje ilegalnog oružja.

Zlatko Nikolić zalaže se za oštre kazne
Zlatko Nikolić zalaže se za oštre kaznefoto: Dado Đilas

- Zakonom o policiji određena su ovlašćenja policajaca i inspektora, a podzakonskim aktom izgled, oblik i dizajn značke, koju je, dok sam ja radio, proizvodila kovnica novca. Svi koji imaju značku, a nije državna, morali bi da je vrate. Sindikatima i bezbednosnim agencijama treba dati rok od mesec dana za to, a da se posle toga svako ko bude zatečen sa legitimacijom kazni kao da je uhvaćen s nelegalnim oružjem - objašnjava on:

- Naravno da ih neće svi vratiti, vratiće ih pošten svet, ali kriminalci neće. Ipak, broj će se smanjiti i biće lakše da se kontrolišu.

Kao kućni dekor

Ne sme da se nosi

Boža Spasić, bivši operativac DB, kaže da je policija već pokušavala da reši ovaj problem. - Neka se to reši u vidu licence, koju će dobiti počasni članovi sindikata, i sa pravilom da značka može biti deo kućnog dekora, ali da ne sme da se nosi, ni koristi, kao što je rešeno s oružjem u legalnom posedu - kaže Spasić.

Nikolić kaže da sindikati i agencije mogu da zadrže plastične članske kartice. - Značke koje izdaju su se pokazale kao dobre za zloupotrebu. Povlačenje i zabrana znački su najkraći, a potpuno legitiman put - kaže on i dodaje da nema razlike u tome da li neko poseduje pištolj ili značku, jer su oba simbol ovlašćenja i moći.

Moraju se razlikovati

Lazar Ranitović, predsednik Sindikata srpske policije, predlaže nešto blaže rešenje.

- Ne može se preko noći naći rešenje, ali je činjenica da treba dovesti u red situaciju. NVO, agencije i sindikati, po nama, mogu praviti svoje značke, ali one moraju nedvosmisleno da se razlikuju od pravih, kakve imaju policajci, ali i pripadnici BIA i VBA. Sindikalne značke ne smeju imati državno obeležje, formom ne smeju podsećati na zvanične, niti biti u kožnom trodelnom povezu. Pored toga, trebalo bi da se uvedu serijski brojevi i da izdavač ima evidenciju, kako bi se osoba lakše locirala - kaže Ranitović.

(Kurir.rs/ Jelena Ivić/ Foto: printscreen, Zorana Jevtić, Prva TV printscreen, Dado Đilas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track