VIŠE OD 75 MAFIJAŠA IZ SRBIJE KORISTILO FALSIFIKOVANE PASOŠE: Akcija Feniks rasturila kriminalnu grupu u Hrvatskoj
Foto: Profimedia

ISTRAGA

VIŠE OD 75 MAFIJAŠA IZ SRBIJE KORISTILO FALSIFIKOVANE PASOŠE: Akcija Feniks rasturila kriminalnu grupu u Hrvatskoj

Crna Hronika -

Istražitelji iz susedne države prikupili dokaze da je Boris Laban, osuđeni pripadnik grupe Darka Šarića, u avgustu 2019. godine dobio hrvatski pasoš

Hrvatski istražitelji koji su u akciji "Feniks" rasturili kriminalnu grupu koja je srpskim i crnogorskim kriminalcima pravila falsifikovane pasoše i zaradila preko pola miliona evra otkrili su da je veliki broj njih koristio srpske lažne isprave za dobijanje hrvatskih dokumenata.

Isti serijski broj

Kako otkriva Jutarnji list, na spisku onih kojima je kriminalna grupa obezbeđivala falsifikovana dokumenta je preko 75 kriminalaca iz Crne Gore i Srbije, a među njime je i Boris Laban, koji je kao pripadnik grupe Darka Šarića 2013. bio osuđen na 10 i po godina. Laban je tada, podsetimo, priznao da je učestvovao u švercu kokaina, ali i da je koristio lažna dokumenta.

- Krajem avgusta 2019, Boris Laban iz Berana je u kancelariji u Novom Zagrebu dobio državljanstvo na ime Radomir Perenčević, i to na osnovu srpskog pasoša. Srpski pasoš bio je falsifikovan, a dokument sa istim serijskim brojem bio je izdat državljanki Srbije - prenosi Jutarnji list.

foto: Privatna Arhiva

Druga grupa

Pravili dokumenta vođama škaljarskog klana

Hrvatski USKOK u istoj akciji raskrinkao je i drugu grupu koju je predvodio predsednik romskih udruga Nusret Seferović, a u kojoj su bili i Senka Staroveški, bivši portparol policije, kao i pevačica Ankica Demirović. Među najzvučnijm imenima kojima su oni sredili hrvatski pasoš navodno je bio ubijeni vođa škaljarskog klana Igor Dedović, kao i pripadnik iste grupe Jovan Vukotić.

Kako navode, Laban je doputovao u Zagreb po lažni pasoš samo dva i po meseca pošto je pušten iz crnogorskog zatvora, na uslovni otpust. Razotkrivanju mreže falsifikatora, među kojima su bili policajci, ali i pevačica, veliki doprinos dala je i srpska policija.

Kupovali identitet

Na čelu jedne od tri kriminalne grupe, kako se navodi u optužnici, bio je Nikola Vein (47), koji osim hrvatskog ima i srpsko državljanstvo, a jedan od članova bio je i Čačanin Velimir L. (53). Hrvatski list, koji je imao uvid u optužnicu, navodi da iz dokaza među kojima su presretnute poruke i telefonski razgovori zaključuje se da je grupa posumnjala da je na merama policije.

Prema opisu USKOK, "modus operandi" bio je jednostavan. Vein je kupovao od osoba koje su imale dvojno državljanstvo, hrvatsko i srpsko, njihov identitet, i to koristio za nabavku hrvatskih isprava.

(Kurir.rs/ E. K/ foto Profimedia, Privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track