SUĐENJE IVANI BUHI ODLOŽENO ZA 9. FEBRUAR: Nije došla u Palatu pravde, a ovo je razlog odlaganja
Foto: Zorana Jevtić

Prvi osnovni sud

SUĐENJE IVANI BUHI ODLOŽENO ZA 9. FEBRUAR: Nije došla u Palatu pravde, a ovo je razlog odlaganja

Crna Hronika -

BEOGRAD - Suđenje Ivani Buhi, povodom optužbi da je lažno svedočila na suđenju bivšem suprugu Ljubiši Buhi, odloženo je danas za 9. februar u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

Suđenje je odloženo zbog bolesti sudije, ali i jer se na suđenju nisu pojavili ni optužena ni Buha, koji je trebalo da bude ispitan kao svedok.

Ivana Buha je na početku suđenja prošle godine negirala da je lažno svedočila i tada je predložila da se njen bivši suprug sasluša kao svedok.

Ljubiša Buha je inače prošleg leta izašao iz zatvora gde je služio kaznu zbog krivičnih dela prikrivanja kradenog ferarija, pretnje policajcu i ometanja istaga, za koja ga je mahom prijavila upravo bivša supruga. Kasnije je osuđen i zbog pretnji koje je tužiocu uputio tokom suđenja.

Ivana Buha
foto: Ana Paunković

Tužilaštvo Ivanu Buhu tereti za krivično delo "davanje lažnog iskaza", a u optužnom predlogu je predložilo sudu da je proglasi krivom i osudi na uslovnu kaznu zatvora od šest meseci sa rokom provere od dve godine.

Prema navodima tužilaštva, Ivana Buha, iako svesna da ne sme da laže na suđenju, prilikom odgovaranja na pitanja odbrane na suđenju njenom mužu, izjavila da nikada nije napisala "neću te ucenjivati", da nije potpisala potvrdu od 17. novembra 2014. godine da je Ljubiša Buha prilikom boravka u pritvoru koristio lek "leponex", da joj dve godine nije davao alimentaciju, kao i da joj je pretio kada ga je posetila u zatvoru Padinskoj skeli.

Sve ove tvrdnje su, prema stavu tužilaštva, bile neistinite i netačne.

Buha je nakon tog suđenja osuđen na dve godine i osam meseci zatvora zbog krivičnih dela - prikrivanje kradenog ferarija, pretnje policajcu i ometanje istage.

Kasnije je osuđen i zbog pretnji tužiocu, pa je izdržao jedinstvenu kaznu od četiri godine i osam meseci zatvora.

Buha je bio prvi svedok saradnik u Srbiji, i sarađivao je sa tužilaštvom u slučajevima protiv pripadnika "zemunskog klana" i optuženih za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja