DARKO ŠARIĆ PODNEO ZAHTEV ZA PONAVLJANJE SUĐENJA: Nisam imao fer postupak!
Foto: Dado Đilas

revizija

DARKO ŠARIĆ PODNEO ZAHTEV ZA PONAVLJANJE SUĐENJA: Nisam imao fer postupak!

Crna Hronika -

Darko Šarić, koji je pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina, preko svojih branilaca, advokata Radoslava Baćovića i Danila Šarića, podneo je Vrhovnom kasacionom sudu zahtev za zaštitu zakonitosti, u kom traži da se izvršenje presude prekine i da se predmet vrati na ponovno odlučivanje o njegovoj krivici, ali pred drugim sudskim većem.

- Prvostepenu i drugostepenu presudu su donele sudije koje su krajnje pristrasne, sudije koje neistinito tumače dokaze i kreiraju sopstvene norme, grubo kršeći Zakon o krivičnom postupku, Krivični zakon, Ustav i zasnivaju presudu na ogrmonom broju nezakonitih dokaza, sa ciljem da veštački održe optužnicu i presudu - navodi se, između ostalog, u zahtevu za reviziju presude. Branioci Darka Šarića, analizirajući izvedene dokaze i donete presude naveli su da Darko Šarić nije imao fer i pravično suđenje, da u je povređeno pravo na odbranu, da nije poštvana pretpostavka nevinost, ali i da se "do danas grubo krše njegova osnovna ljudska prava". U zahtevu podnetom najvećoj sudskoj istanci, oni navode i da presuda nije zasnovana na konkretnim dokazima.

Pritvor

Nema odluke godinu i po dana

Kao jedan od dokaza da Darko Šarić nije imao fer suđenje i da je veće koje je vodilo postupak bilo pristrasno prema njemu, advokati navode i to da duže od godinu i po dana ono nije odlučilo o ukidanju pritvora. - Nikada nije odlučeno o predlogu za ukidanje pritvora, ili zamenu blažom merom koju je Darko Šarić podneo 18. marta prošle godine - naveli su oni. Podsetimo, Šarić je u pritvoru od 17. marta 2014. kada se predao srpskom pravosuđu. Krajem jula, osuđen je i na devet godina zatvora zbog pranja 20 miliona evra, zarađenih od šverca kokaina.

Radoslav Baćović
foto: Marina Lopičić

- Ne samo da u izreci presude nema ni jedne reči o tome kome je i kada okrivljeni Darko Šarić navodno davao naloge, kada i gde je navodno osmislio da se iznajme kuće, kako je navodno organizovao pojedina lica koja su navodno bili članovi organizovane kriminalne grupe, na koji način je navodno finansirao kupovinu i transport kokaina, kojim novcem, kome je novac davao, sa kim je i na koji način ugovarao transport kokaina, nego ni u obrazloženju presude ničega od toga nema - navodi se u zahtevu za ponavljanje postupka i podseća da ni drugi saokrivljeni, koji su navodno bili članovi grupe, ne pominju Šarića.

- Ni kada su u pitanju svedoci saradnici, ni jedan konkretno ne navodi ni jednu radnju učešća Darka Šarića u bilo kakvim kriminalnim akrivnostima. Ni jedaan od njih nema posredna saznanja, izuzev što svedok saradnik Nebojša Joksović govori o tome da je o svojoj navodnoj kriminalnoj aktivnosti o prodaji kokaina u Italiji pričao sam Šaric. Sud je odbio predloge odbrane, kojima bi se utvrdili i motivi ovog svedoka za takvo neistinito kazivanje - naveli su advokati Darka Šarića.

(Kurir.rs/J. S./Foto: Dado Đilas/Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track