RAT CRNOGORSKIH MAFIJAŠA DO ISTREBLJENJA: Škaljarski i kavački klan usko povezani sa SRPSKIM KRIMINALNIM I NAVIJAČKIM GRUPAMA
Foto: Nemanja Nikolić

OBRAČUNI NA BEOGRADSKIM ULICAMA

RAT CRNOGORSKIH MAFIJAŠA DO ISTREBLJENJA: Škaljarski i kavački klan usko povezani sa SRPSKIM KRIMINALNIM I NAVIJAČKIM GRUPAMA

Crna Hronika -

Pripadnici "škaljarskog" i "kavačkog" klana poslednjih meseci učvrstili su veze sa vođama srpskih kriminalnih i navijačkih grupa i rat do istrebljenja, uz njihovu podršku, preselili na ulice Beograda.

Zaleđinu, operativnu podršku i zaštitu oba klana zatražila su od vođa srpskog podzemlja, pa su "na platnom spisku" škaljara i kavača sve češće egzekutori iz Srbije. U prestonici je poslednjih meseci zavladala atmosfera devedesetih, strah i panika, jer su se brutalne likvidacije ove godine događale usred dana i na najprometnijim mestima u gradu. Dve osobe ubijene su ispred tržnih centara, jedna u nedeljno jutro tokom vožnje jednom od glavnih novobeogradskih ulica, a jedan saradnik klana likvidiran je ispred osnovne škole. Samo pukom srećom u ovim egzekucijama nije bilo slučajnih žartava…

Rat za glavnu poziciju u švercu kokaina u regionu, postao je suroviji nego ikad i egzekutori više ne prezaju ni od svedoka i kamera i imaju jasan cilj: likvidiraj metu, uzmi novac i nestani bez traga. Za skoro šest godina ovaj kriminalni sukob odneo je više od 50 života, a samo u poslednjih nekoliko meseci u našoj prestonici ubijeno je nekoliko pripadnika i saradnika oba klana, dok su četiri muškarca nestala usred Beograda kao da su “u zemlju propali”. Zbog svega ovoga Beograđani se više ne osećaju bezbedno ni u kupovini, šetnji, u ugostiteljskim objektima…

Egzekucije vođa klana u inostranstvu

Ove godine brutalno su ubijena i četiri istaknuta "škaljarca" - Igor Dedović, Stevan Stamatović, Alen Kožar i Damir Hadžić. Dedović i Stamatović su svirepo izrešetani usred restorana u Atini i to pred suprugama i decom, dok su Kožar i Hodžić likvidirani hicima iz automatskog oružja ispred vile na Krfu u kojoj su se skrivali mesecima.Prema operativnim podacima policije, njih četvorica bavili su se organizovanjem krijumčarenja velikih pošiljki kokaina iz Južne Amerike u Evropu i daljom distribucijom narkotika. Klan je imao veliki broj saradnika zaduženih za kupovinu, krijumčarenje i "rasturanje" droge na ulice Crne Gore i Srbije. Za kratko vreme, tada ujedinjeni, "škaljarski klan" stekao je ogromno bogatstvo koje se meri u milijardama evra!

Crni niz počeo je već u januaru kada je na Novom Beogradu, dok je u kolima čekao decu ispred škole, likvidiran Marko Vuković (41), pomorac iz Kotora i kum Radoja Zvicera, jednog od vođa "kavačkog klana". Za njegovo ubistvo, kako se sumnja, plaćen je Nišlija Petar Jovanović, koji je samo nekoliko meseci kasnije, u Ukrajini pokušao da ubije i Zvicera. Napadači su tada na vođu "kavača" otvorili vatru dok je džogirao ispred zgrade u kojoj živi, primio je nekoliko hitaca, ali je atentat preživeo.

Ubrzo je "kavački klan" uzvratio udarac, pa je u Beogradu, avgustu ove godine, bez traga nestao Goran Veličković Goksi, vođa partizanove navijačke grupe koju je osnovao sa Milošem Kimijem Radosavljevićem, koji se u operativnim podacima povezuje sa "škaljarskim klanom".

Ekslpozija, Novi Beograd, Strahinja Stojanović
foto: Anja Konstatinović/Mondo

Samo dva meseca kasnije javnost je uznemirio i nestanak navijača Crvene Zvezde, Lazara Vukićevića (31). Vukićević je do prošle godine robijao jer je u Beogradu pucao u noge Nikoli Vaviću, bratu Aleksandra Vavića, vođe navijačke grupe "Alkatraz", takođe, povezanog sa "škaljarima".

Kako se sumnja, iste noći u Srbiji su nestala i dva Crnogorca, Adis Spahić i Damir Hodžić, za koje se, takođe, veruje da su povezani sa nestankom navijača Vukićevića. Hodžić je bio jedan od najbližih saradnika, takođe ove godine ubijenog, Alana Kožara, jednog od vođa "škaljarskog klana". Sumnja se da su Vukićević, Spahić i Hodžić nestali iste noći. Prema nezvaničnim informacijama Vukićević se pre nestanka telefonom čuo upravo sa Hodžićem i ne isključuje se mogućnost da iza njihovog nestanka stoji kriminalna grupa iz Beograda, bliska "kavačkom klanu".

Aleksandar Šarac, sahrana
foto: Ana Paunković

Još jedan navodni saradnik "škaljarskog klana", Beograđanin Aleksandar Šarac, izrešetan je u oktobru usred dana u garaži tržnog centra na Novom Beogradu. Šarac je, kako je kasnije utvrđeno, bio blizak prijatelj nestalog Vukićevića i danima pre ubistva pokušavao je da ga pronađe. Crni niz se ni tu nije zaustavio i samo nekoliko dana kasnije, u naselju "Belvil", takođe ispred tržnog centra, izrešetan je Beograđanin Bojan Mirković.

Za njega se, takođe, veruje da je bio blizak "škaljarskom klanu" i da je to platio glavom.Tokom leta, bombom ispod automobila, koja je eksplodirala usred vožnje novobeogradskom ulicom, lividiran je i Strahinja Stojanović.Prema nezvaničnim informacijama Stojanović je obavljao "prljave poslove" za "kavački klan".

ubistvo, uviđaj, Bežanijska Kosa, policija, Marko Vuković
foto: Nemanja Nikolić

Kriminalna "bajka" ipak nije dugo potrajala. Tokom 2014. godine nekoliko članova "škaljarskog klana" organizovalo je transport 200 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Po do tada ustaljenoj praksi, drogu je sa broda u Valensiji otišao da preuzme jedan od članova klana blizak Radoju Zviceru i Slobodanu Kašćelanu.

Međutim, Goran Radoman, koji je u klanu imao ulogu da vodi i organizuje dalju distribuciju kokaina na ulice, poslao je drugi deo ekipe kako bi brutalno pretukli tog saradnika jer je mislio da je šverc kokaina organizovan u "privatnoj" režiji pojedinih članova grupe. Ovaj potez izazvao je gnev Zvicera i Kašćelana koji su odlučili da se odvoje od klana i formiraju svoj - "kavački".

škaljarci, Atina, Igor Dedović, Stevan Stamatović
foto: printscreen Proto thema, Printscreen Star.gr, Privatna Arhiva

Ubrzo su počeli da kuju plan za preuzimanje rukovođenja cele organizacije koju su, u tom trenutku, nastavili da predvode Jovan Vukotić, Igor Dedović i Goran Radoman. Nakon sukoba u Valensiji, Radomanu je utočište pružila jedna beogradska kriminalna grupa, međutim u februaru 2015. godine "kavački klan" ga je locirao i likvidirao na parkingu na Novom Beogradu.Ovo ubistvo označilo je početak rata dojučerašnjih prijatelja i saradnika.

Kurir.rs/Blic

Foto Nemanja Nikolić

.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track