DUPLO VIŠE KRIJUMČARENIH LEKOVA OVE GODINE: Carinici na Horgošu zaplenili više od 1.000 tableta koje sadrže psihoaktivne supstance
Foto: Carina Srbije

od početka godina gotovo milion

DUPLO VIŠE KRIJUMČARENIH LEKOVA OVE GODINE: Carinici na Horgošu zaplenili više od 1.000 tableta koje sadrže psihoaktivne supstance

Crna Hronika -

Da krijumčarenje lekova uzima sve više maha i da progresivno raste, govore podaci da su carinici od početka ove godine zaplenili gotovo milion pojedinačnih doza različitih lekova, što je duplo više u odnosu na prethodnu 2019. kada je zaplenjeno dva puta više medikamenata nego u 2018. godini.

zaplena, carina
foto: Carina Srbije

Samo tokom ovog meseca otkriveno je više od 50.000 različitih medikamenata, a jedna takva zaplena zabeležena je i 22. decembra 2020. godine na graničnom prelazu Horgoš, kada su carinici u saradnji sa policijom zaplenili oko 1.200 tableta leka koji sadrži psihoaktivne supstance.

Prekršaj je otkriven kada je oko 10:15 časova za redovnu kontrolu na izlazu iz zemlje pristigao automobil "seat alhambra", albanskih registarskih oznaka. Na uobičajeno pitanje o robi za prijavljivanje, 41-godišnji vozač, albanski državljanin rekao je da nema ništa sem ličnog prtljaga.

zaplena, carina
foto: Carina Srbije

Bez obzira na to, auto je detaljno pregledan i tom prilikom je ispod torbi sa ličnim stvarima, na podu iza suvozačkog sedišta, pronađena kesa sa oko 1.200 pomenutih psihoaktivnih tableta.

Putnik je zajedno sa otkrivenim tabletama predat u dalju nadležnost policije i tužilaštva.

Кakvu opasnost švercovani lekovi mogu predstavljati po zdravlje opšte je poznato, a krizna vremena, kao što je pandemija korona virusa u čitavom svetu, dodatno motivišu na nečasnu i nelegalnu zaradu od ove vrste krijumčarenja.

Uprava carina nastoji da shodno svojim mogućnostima stane na put svima onima, koji su u tom lancu radi profita spremni čak i na to da svesno ugroze nečije zdravlje i život, a postignuti rezultati svedoče o tome da su im carinici ozbiljna prepreka.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja