MIRKO MATEJIĆ: Da ne biste ostavili svoj trag na mestu zločina trebalo bi da budete obučeni kao lekar u CRVENOJ KOVID ZONI
Foto: Nemanja Nikolić

forenzika

MIRKO MATEJIĆ: Da ne biste ostavili svoj trag na mestu zločina trebalo bi da budete obučeni kao lekar u CRVENOJ KOVID ZONI

Crna Hronika -

Da ne biste ostavili svoj trag na mestu zločina, trebalo bi da budete obučeni kao lekar u crvenoj kovid zoni, kaže za "Kurir" Mirko Matejić, načelnik Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku (NCKF), mesta na kome se godišnje u Srbiji obradi čak 27.000 različitih slučajeva i u čijoj se bazi čuva 25.000 DNK profila.

- Ne postoji slučaj koji je izašao u novinama, a da naši stručnjaci nisu radili na njemu, od ubistva Zorana Đinđića do likvidacije u Belvilu. Nacionalni centar pokriva apsolutno sve forenzičke discipline. Polovina veštačenja koja se obavi u NCKF su zapravo veštačenja psihoaktivnih supstanci. Ovde se rade i DNK analize, trasologija, toksikološke analize, balistika, otisci prstiju i grafologija - kaže Matejić.

1 / 10 Foto: Nemanja Nikolić

Načelnik Matejić prema zanimanju je forenzički psiholog i objašnjava da je poligraf još aktuelno sredstvo za ispitivanje.

- Poligraf se koristi na celom američkom kontinentu, u Rusiji, većini evropskih zemalja i u Japanu. Postoji priča da su obučeni kontraobaveštajci uspevali da prevare poligraf, ali se kod testiranja lica u vezi sa običnim kriminalnim slučajevima to ne dešava - dodaje Matejić.

(Kurir.rs/J.I.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track