MILAN BOŽOVIĆ OBJASNIO

VOZAČ AUDIJA SMRTI U NIŠU NIJE POČINIO UBISTVO: Zaprećena kazna od 2 do 12 godina zatvora, ali SUD odlučuje (KURIR TELEVIZIJA)

Crna Hronika -

Početkom januara Srbiju je zatekla užasna vest da je devetanestogodišnjak usmrtio dvojicu pešaka vozeći nepropisnom brzinom.

Kolike su kazne za oduzimanje dva ljudska života i da li su dovoljne u emisiji "Puls dana" na Kurir televiziji govorio je Milan Božović, stručnjak za bezbednost saobraćaja.

"Mislim da je zaprećena kazna između 2 i 12 godina zatvora, a koliko će biti određena kazna zavisi od suda. Sudija za svaku saobraćajnu nezgodu tokom postupka utvrđuje da li ima odgovornosti i ako je ima, on određuje koliku će kaznu odrediti", kaže on.

Božović je naveo da je prava retkost da se izrekne kazna veća od 12 godina, te da je jedini presedan bio u Sarajevu, kada je po određenim okolnostima vozaču izrečena kazna od 15 godina zatvora.

"Slična je kaznena politika i u zemljama zapadne Evrope, negde možete i platiti do pet godina zatvora. Sudija vam može izreći kaznu od pet godina zatvora, a da je vi samo platite", dodaje Božović.

Kako Božović navodi, smrtni ishodi koji su se desili kao posledica saobraćajne nesreće ne tretiraju se kao ubistvo, jer za ubistvo mora da postoji svesna namera da se neko usmrti.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track