ADVOKAT DARKA ELEZA ŽALIO SE NA ODLUKU SUDA: Protive se da bude izručen Bosni i Hercegovini
Foto: Printscreen

VIŠI SUD U BEOGRADU

ADVOKAT DARKA ELEZA ŽALIO SE NA ODLUKU SUDA: Protive se da bude izručen Bosni i Hercegovini

Crna Hronika -

Odbrana Darka Eleza, kako je za Kurir izjavio njegov branilac, advokat Nikola Dumnić, podnela je žalbu na rešenje Višeg suda u Beogradu kojim se utvrđuje da su ispunjeni uslovi za pružanje međunarodne pravne pomoći u odnosu na deo zamolnice bosansko-hercegovačkih pravosudnih organa.

- Podneli smo žalbu na ovakvu odluku budući da smatramo da ona nije utemeljena u odgovarajućim propisima i stanju u spisima. Osnovni uslov za pružanje međunarodne pravne pomoći je postojanje osnovane sumnje, koja u konkretnom slučaju ne postoji ni prema stavu bosanskog tužilaštva, koji postupak vode zbog osnova sumnje, što je niža gradacija kvaliteta dokaza. Dokazi koji su dostavljeni uz zamolnicu prema našem zakonodavstvu su nezakoniti i ne mogu se koristiti kao dokaz u postupku, budući da se radi o službenim beleškama sačinjenim od strane policije - tvrdi Nikola Dumnić.

hapšenje, D.E., Darko Elez
foto: MUP Srbije

Prema navodima Elezovog branioca, sadržina zahteva za pružanje međunarodne pravne pomoći, odnosno spisak krivičnih dela "upućuje na zaključak da bosanski pravosudni organi ne poštuju suverenitet naše zemlje i njene sudske odluke".

- Neki od krivičnopravnih događaja povodom kojih se zahteva izručenje, a tu mislim na navodno ugrožavanje sigurnosti policijskog službenika Šehovca i na ubistvo u pokušaju Đorda Ždrala već su procesuirani od strane naših sudova i tužilaštava, pa je u jednom slučaju krivična prijava odbačena, dok je u drugom postupku Darko Elez pravnosnažno oslobođen od optužbe. Takode, vrlo je indikativna i činjenica da se Elezu stavlja na teret da je ta krivična dela navodno izvršio u saizvršilaštvu, a da se traži samo njegovo izručenje - navodi advokat i dodaje:

Nikola Dumnić
foto: Zorana Jevtić

- Sve ovo upućuje na zaključak da je postupak protiv mog branjenika rukovođen ličnim razlozima određenih pripadnika policijsko-bezbednosnih struktura u Bosni i Hercegovini koji zloupotrebljavaju institut međunarodne pravne pomoći i naše pravosuđe. S tim u vezi, napominjem da je nakon hapšenja vršena detaljna provera vezana za mog branjenika i njegovo poslovanje, te da protiv njega u Republici Srbiji nije pokrenut nijedan postupak, a verujem da će tako i ostati -navodi Dumnić.

Darko Elez, podsetimo, uhapšen je 21. decembra prošle godine i od tada je u ekstradicionom pritvoru.

(Kurir.rs/J.S./foto Zorana Jevtić, Printscreen MUP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track