VELJA NEVOLJA SASLUŠAVAN PET SATI Na mene nije spreman atentat, u novinama sam pročitao da hoće da me likvidiraju
Foto: Nemanja Nikolić

INFORMATIVNI RAZGOVOR

VELJA NEVOLJA SASLUŠAVAN PET SATI Na mene nije spreman atentat, u novinama sam pročitao da hoće da me likvidiraju

Crna Hronika -

Vođu navijača Partizana juče su po sletanju na beogradski aerodrom iz Tivta policajci odveli u stanicu na informativni razgovor. S njim je priveden i Marko Miljković, kao i petorica njihovih telohranitelja

Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, vođa navijača Partizana, koji je navodno blizak kavačkom klanu iz Kotora, juče je uhapšen čim je iz Tivta sleteo na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“, a nakon pet sati provedenih u policiji pušten je.

S njim je bio priveden i njegov najbliži saradnik Marko Miljković, kao i petorica telohranitelja koji su ih čekali na aerodromu u blindiranom „mercedesu“. Belivuk, koji važi za bezbednosno interesantnu osobu.

Ekskluzivne fotografije Veljko Belivuk napušta policiju
Ekskluzivne fotografije Veljko Belivuk napušta policijufoto: Nemanja Nikolić

Krišom otišli za Beograd

Kako Kurir saznaje od izvora bliskog istrazi, Belivuk i Miljković juče su u prostorijama Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) tvrdili da na njih nije spreman atentat, iako su zvaničnici Podgorice potvrdili tu informaciju i u javnost izneli detalje o pripremanoj likvidaciji Belivuka i Miljkovića.

- Obojica su tokom saslušanja tvrdila da nije bilo pokušaja njihove likvidacije u Crnoj Gori i da ona uopšte nije ni bila spremana, kao i da su za sve to saznali iz novina - kaže izvor i dodaje:

- Srpska policija je dobila dojavu od crnogorskih kolega da su Belivuk i Miljković krišom pobegli iz Kotora, gde živi Radoje Zvicer, jedan od navodnih vođa kavačkog klana. S tim saznanjem su ih srpski policajci sačekali na aerodromu „Nikola Tesla“ i priveli.

I saradnik slobodan Marko Miljković
I saradnik slobodan Marko Miljkovićfoto: Nemanja Nikolić

Izvor kaže da je privođenje iznenadilo Belivuka i Miljkovića.

- Specijalci s dugim cevima i inspektori u civilu sačekali su avion iz Tivta i pretresli vozila u kojima su bili pripadnici Belivukovog obezbeđenja, a primećeno je da su tablice na njihovim kolima imale oznaku PR, što navodno predstavlja oznaku za „Principe“, kako se zove navijačka grupa koju je formirao Belivuk - otkriva izvor.

Među privedenim telohraniteljima Velje Nevolje je i Nikola I. (31), koji je u julu 2020. hapšen na Palama u Republici Srpskoj jer je za njim bila raspisana međunarodna poternica zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Stefana Šarovića 2019. u Crnoj Gori.

Podsetimo, crnogorski zvaničnici su na konferenciji za novinare potvrdili da je 22. januara sprečena likvidacija dvojice Beograđana.

- Kako su otkrili, Belivuk i Miljković trebalo je da budu ubijeni dok čekaju red za čekiranje za let za Beograd na aerodromu u Tivtu. Ubistvo Belivuka navodno je naručena iz vrha škaljarskog klana, a organizacija je, kako se sumnja, poverena Janku V., koji se nalazi u zatvoru u Spužu. Međutim, planirano i plaćeno ubistvo je osujećeno jer je crnogorska policija, kao i tajne službe, sve vreme imala na oku Belivuka, od momenta kad je ušao u Crnu Goru - kaže izvor i dodaje da su Beograđani navodno bili gosti Radoja Zvicera.

hapsenje, Veljko Belivuk, Velja nevolja, aerodrom
foto: Čitalac Kurira

Privođen i u Crnoj Gori

Jučerašnje privođenje je drugo Belivukovo privođenje u poslednjih desetak dana.

- Belivuk i Miljković u Kotor su doputovali na godišnjicu ubistva vođe škaljarskog klana Igora Dedovića i njegove desne ruke Stevana Stamatovića prošle godine u Atini. Navodno, bili su gosti vođa „kavčana“ i policija ih je prvi put saslušala 18. januara, ali nije bilo elemenata za njihovo zadržavanje. Pošto je sprečena njihova likvidacija 22. januara, ponovo su dali iskaze u tužilaštvu i zbog tog događaja put su pomerili - otkriva izvor iz istrage.

Uz Belivuka, Miljkovića i Nikolu I. juče su bili privedeni i Marko N., Miloš B., Vladimir G., kao i Zoran T. Marko Miljković je pušten iz policije zajedno s Belivukom.

Ova akcija jasan je znak da je novo rukovodsvo MUP na čelu sa Aleksandrom Vulinom rešeno da stane na put kriminalu.

Kućni zatvor

ODSLUŽIO GODINU DANA

Veljko Belivuk 11. maja 2018, posle oslobađajuće presude za pomaganje u ubistvu Vlastimira Miloševića, otišao je pravo u kućni zatvor od godinu dana zbog presude koja mu je izrečena dve godine ranije. Tada je osuđen na godinu dana kućnog zatvora, bez elektronskog nadzora, zbog prebijanja pripadnika obezbeđenja direktora FK Partizan Miloša Vazure. Incident ispred prostorija FK Partizan zabeležile su i sigurnosne kamere kluba, a kazna je izrečena na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji je Belivuk sklopio sa tužilaštvom.

Istraga u susednoj državi> KAŠĆELANA HTELI DA UBIJU ISTOG DANA KAD I NEVOLJU Crnogorski istražitelji otkrili su da je ista kriminalna grupa koja je nameravala da ubije Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Tivtu istog dana planirala da likvidira i Slobodana Kašćelana u Podgorici!

- Plan kriminalne grupe je bio da aktiviraju bombu koju bi postavili tako što bi motociklom prišli njegovom vozilu dok stoji na semaforu i magnetom je prikačili na krov - otkrili su izvori iz istrage.

Šokantno otkriće

BELIVUKOVA GLAVA SKUPLJA OD ZVICEROVE I KAŠĆELANOVE

Radoje Zvicer, Slobodan Kascelan
foto: detective-info.com.ua, Privatna Arhiva

Crnogorski istražitelji otkrili su i koliko je novca bilo izdvojeno za ubistvo Beograđana u Tivtu i Slobodana Kašćelana u Podgorici.

- Do granica osnovane sumnje utvrđeno je da je neposredni izvršioci trebalo da dobiju, i to za delo u Tivtu, između 700.000 evra i 1,3 miliona evra, a za delo koje je planirano u Podgorici 500.000 evra - rekao je Saša Čađenović, tužilac iz Crne Gore.

Izvor kaže da je interesantno to što je za glavu Veljka Belivuka trebalo da bude plaćeno više nego za glave vođa kavačkog klana Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera. Otkriveno je da je neuspeli atentat na Zvicera prošle godine plaćen 600.000 evra.

Pod lupom

NIJE OPASAN ZA CRNU GORU

Pomoćnik direktora crnogorskog Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Zoran Lazović izjavio je dan pred Belivukov povratak u Srbiju da njega i Miljkovića „inspektori drže na oku 24 sata“. On je rekao da nema potrebe strahovati „od one strukture stanovništva koja pripada kriminalnim grupama ako nemamo podatke da su negativno nastrojeni prema Crnoj Gori“.

Kurir.rs/ Ekipa Kurira Foto: Nemanja Nikolić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja