KO JE BIO SKOLE: Njegov sin noćas je ubijen u sačekuši na Miljakovcu
Foto: Privatna Arhiva

Zoran Uskoković

KO JE BIO SKOLE: Njegov sin noćas je ubijen u sačekuši na Miljakovcu

Crna Hronika -

Mladić koji je ubijen sinoć u sačekuši na Miljakovcu bio je sin Zorana Uskokovića Skoleta koji se dovodio u vezu sa likvidacijom Željka Ražnatovića Arkana 2000. godine u hotelu “Interkontinantal”.

Skole se u gradskim glasinama pominjao se kao organizator krvavog događaja u beogradskom hotelu, a onda su, nakon toga, počele da padaju i prve žrtve. Ubijani su mu prijatelji i saradnici - Branislav Lainović Dugi, Zoran Davidović Ćanda, Mirko Tomić Bosanac, Radoslav Trlajić Bata Tralaja... Skole je znao da su mu osvetnici za petama, a stiglo mu je i poslednje upozorenje.

Dva dana pre nego što će biti ubijen, na ulaz u njegovu zgradu postavljen je snažan eksploziv. Jaka detonacija odjeknula je sat posle ponoći i znatno oštetila višespratnicu u Ulici vinogradski venac u naselju Cerak, gde je Skole živeo sa suprugom i dvoje dece. Od jačine eksplozije popucala su i stakla na okolnim zgradama. Na sreću, niko nije bio povređen.

Skole je ubijen 27. aprila 2000. u vatrenom okršaju u beogradskom naselju Vidikovac. Sa njim je poginuo i njegov telohranitelj, policajac Miloš Stevanović. Likvidaciji je prethodila jurnjava automobilima, a na njihov automobil pucano je iz audija u pokretu. Ispaljena je kiša metaka iz kalašnjikova i pištolja i pravo je čudo da niko od prolaznika nije stradao u unakrsnoj vatri pošto se sve odigravalo oko 16 sati.

Napadači su pošto su likvidirali Skoleta i telohranitelja pobegli i kasnije je pronađeno zapaljeno vozilo iz kog je pucano. Skole je, kako se verovalo, platio životom, to što su "zemunci" njega smatrali jednim od organizatora ubistva Arkana.

Iako Uskoković nije direktno učestvovao u pucnjavi, glavni akteri ovog zločina - Dobrosav Gavrić, Milan - Miki Đuričić i Dragan Nikolić Gagi bili su povezani sa njim. To je bilo dovoljno "zemuncima" da Skoleta označe kao organizatora ili bar nekoga koji je bio desna ruka naručiocu ubistva. Pre Skoleta su ubijeni Mirko Tomić Bosanac, Radoslav Trlajić Bata Trlaja, Branislav Lainović Dugi, Zoran Davidović Ćanda i Ivan Stojanović, a upravo je Uskoković bio onaj koji je povezivao sve njih.

U Skoletom ubistvu su učestvovali Sretko Kalinić, Mile Luković Kum, Nikola Bajić, Miloš i Aleksandra Simović, Vladimir Milisavljević, Milan Jurušić Jure i Dušan Krsmanović. Uskokovićeva majka Milosava na suđenju je kazala da su ubice njenog sina jurile po Španiji, Švedskoj i Makedoniji.

Mutna prošlost

Zoran Uskoković Skole je 1992. godine bio osumnjičen za učešće u ubistvu Branislava Perovića, inspektora Trećeg odeljenja u kafiću "Bakardi".

Za Uskokovićevim stolom, odakle se pucalo na Perovića, sedeli su i Dejan Zoraja i njegov imenjak Jakšić. Tokom sudskog postupka Skole je bio u zatvora jer se sumnjalo da je upravo on ubio inspektora. Ipak, na kraju na dugogodišnje zatvorske kazne osuđeni su Zoraja i Jakšić, dok je Uskoković oslobođen.

Mnogi su verovali da su ova dvojica, zbog para, na sebe preuzela zločin. O Skoletu se govorilo i kao čoveku koji je umešao prste u još dva policijska ubistva. Navodno, imao je udela u likvidacije pukovnika Milorada Vlahovića Vlaje, savetnika u Upravi kriminalističke policije MUP Srbije, ali i potpukovnika Dragana Simića, načelnika OUP Savski Venac. Obojica su prethodno radila i na rasvetljavanju beogradskih likvidacija.

(Kurirr.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja