Najnovije vesti

SKOLETOVIM UBISTVOM ZEMUNCI PREUZELI VLAST U SRPSKOM PODZEMLJU: Likvidacijom Uskokovića klan je otpočeo krvavi rat!
Foto: Printskrin / You Tube, Privatna Arhiva

dve decenije od ubistva

SKOLETOVIM UBISTVOM ZEMUNCI PREUZELI VLAST U SRPSKOM PODZEMLJU: Likvidacijom Uskokovića klan je otpočeo krvavi rat!

Crna Hronika

Ubistvom Zorana Uskokovića Skoleta, na današnji dan pre dve decenije, a posle likvidacija nekoliko njemu bliskih ljudi, zemunski klan je preuzeo vlast u srpskom podzemlju, uz logističku podršku tadašnje Državne bezbednosti!

Skole je ubijen 27. aprila 2000. u vatrenom okršaju u beogradskom naselju Vidikovac. Sa njim je poginuo i njegov telohranitelj, policajac Miloš Stevanović. Likvidaciji je prethodila jurnjava automobilima, a na njihov automobil pucano je iz audija u pokretu. Ispaljena je kiša metaka iz kalašnjikova i pištolja i pravo je čudo da niko od prolaznika nije stradao u unakrsnoj vari pošto se sve odigravalo oko 16 sati. 

Napadači su pošto su likvidirali Skoleta i telohranitelja pobegli i kasnije je pronađeno zapaljeno vozilo iz kog je pucano. Skole je, kako se verovalo, platio životom, to što su "zemunci" njega smatrali jednim od organizatora ubistva Željka Ražnatoviča Arkana 15. januara 2000. u hotelu "Interkontinental".

foto: Privatna Arhiva

Iako Uskoković nije direktno učestvovao u pucnjavi, glavni akteri ovog zločina - Dobrosav Gavrić, Milan - Miki Đuričić i Dragan Nikolić Gagi bili su povezani sa njim. To je bilo dovoljno "zemuncima" da Skoleta označe kao organizatora ili bar nekoga koji je bio desna ruka naručiocu ubistva. Pre Skoleta su ubijeni Mirko Tomić Bosanac, Radoslav Trlajić Bata Trlaja, Branislav Lainović Dugi, Zoran Davidović Ćanda i Ivan Stojanović, a upravo je Uskoković bio onaj koji je povezivao sve njih.

- Uskokovićevom ubistvu prethodila je uvertira u kojoj su "zemunci" imali logističku pomoć tadašnje DB. Posle likvidacija pojedinih bliskih ljudi, Skole je otišao iz Srbije, a kada se vratio na aerodromu su oduzeti blindirani automobili koji su ga čekali. Jasno je da to nisu mogli sami "zemunci" već je bila neophodna pomoć države. I time su ga na izvestan način izbacili iz ravnoteže - kaže  Mile Novaković, penzionisani načelnik Uprave kriminalističke policije MUP Srbije.

Samo dva dana od Skoletove egzekucije, na zgradu na Ceraku, u kojoj je živeo sa suprugom u dvoje dece bačena je ekplozivna naprava. U vreme eksplozije Skole i ukućani su bili u stanu.

Niko od njih nije povređen, a u stanu čak nije bilo ni materijalnih oštećena jer je Uskoković pre toga promenio stolariju, ugradio blindirana vrata i prozore, kao i video-nadzor, I dok je policija još istraživala vruće tragove na mestu eksplozije, Skole je likvidiran.

Ko je Skole

Skole je 1992. godine bio osumnjičen za učešće u ubistvu Branislava Perovića, inspektora Trećeg odeljenja u kafiću "Bakardi". Oslobođen je za to, ali je kružila priča da su Dejan Zoraja i Dejan Jakšić za novac preuzeli krivicu. Povezivan je i sa ubistvima Milorada Vlahoviča Vlaje, savetnika u UKP MUP Srbije i Dragana Simića, načelnika OUPO Savski venac, ali nisu prikupljeni dokazi da bi se našao na optuženičkoj klupi. Takođe je dovođen u vezu i sa trgovinom narkoticima i prodajom ukradenih automobila, ali i švercom cigareta i nafte.

U Skoletom ubistvu su učestvovali Sretko Kalinić, Mile Luković Kum, Nikola Bajić, Miloš i Aleksandra Simović, Vladimir Milisavljević, Milan Jurušić Jure i Dušan Krsmanović. Uskokovićeva majka Milosava na suđenju je kazala da su ubice njenog sina jurile po Španiji, Švedskoj i Makedoniji. 

Kurir.rs

Foto Printskrin / You Tube, Privatna Arhiva

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...