OVAKO KOMUNICIRAJU KAVAČKI I ŠKALJARSKI KLAN: PREKO APLIKACIJE SKAJ organizuju ubistva, šalju SLIKE SAKAĆENJA...
Foto: Instagram, Zorana Jevtić

OTKRIVAMO: MAFIJAŠKA APLIKACIJA

OVAKO KOMUNICIRAJU KAVAČKI I ŠKALJARSKI KLAN: PREKO APLIKACIJE SKAJ organizuju ubistva, šalju SLIKE SAKAĆENJA...

Crna Hronika -

Kurir otkriva kako funkcioniše tajna komunikacija šefova podzemlja, kao i zbog čega su se odlučili da svoje poslove dogovaraju preko misteriozne telefonske aplikacije

Mafijaši su svoju tajnu komunikaciju bezmalo doveli do savršenstva zahvaljujući aplikaciji Skaj, koja im garantuje brzu, diskretnu i maksimalno zaštićenu azmenu poruka!

Legalna je

Da je Skaj omiljeno sredstvo komunikacije i pripadnika trenutno dva najjača krminalana klana na Balkanu, kavačkog i škaljarskog, potvrdila su i nedavna hapšenja u Crnoj Gori. Naime, 22. januara uhapšena je grupa osumnjičena da je pripremala likvidaciju Beograđanina Veljka Belivuka, bliskog kavačkom klanu, i kod njih su nađeni telefoni sa instaliranom Skaj aplikacijom. Takođe, istog dana u Budvi uhapšen je Kraljevčanin Lazar Ilić, koji je navodno blizak kavačkom klanu, a kod koga je bio kriptovani telefon sa tajnom aplikacijom, preko koje je navodno dobijao instrukcije za ubistvo „škaljarca“ Marka Ljubiše Kana.

Mobilni Telefon, crtež
foto: Profimedia, Twitter Printscreen

Podzemljem uveliko kruže jezive priče da kriminalci preko Skaja šalju fotografije osakaćenih tela protivnika i slike mučenja zatočenih. Oni veruju da policija ne može da uđe u trag tim porukama jer se one nakon slanja trajno uništavaju, a aplikaciju je, bar zasad, nemoguće prisluškivati.

- Skaj nije zakonom zabranjen, ali ga je nemoguće naći na regularnim servisima za skidanje aplikacija. Nju ne podržava svaki telefon. Androidi i ajfoni nemaju Skaj u svojoj prodavnici - objašnjava sagovornik:

- Kriminalci su mobilne sa Skajom najpre nabavljali u inostranstvu, uglavnom u Crnoj Gori, ali odskoro je moguće takav telefon kupiti i u Srbiji. Korišćenje aplikacije mesečno košta između 300 i 500 evra, a mafijaši najčešće uzimaju tromesečni paket, koji zajedno sa iznajmljenim aparatom iznosio oko 1.000 evra.

Sagovornik kaže da je moguće kupiti telefon koji podržava Skaj, ali je to skupo, pa se korisnici uglavnom odlučuju za iznajmljivanje.

Šifre i kodovi

- Svaki korisnik dobija šifru za ulazak u aplikaciju. Da bi ostvario komunikaciju sa drugim korisnikom, mora da poseduje i njegov lični kod. Kada željenoj osobi pošaljete „zahtev za prijateljstvo“, ona mora da vam to odbori i tek onda možete da razmenjujete poruke - objašnjava izvor i dodaje da mafijaši preko ove aplikacije uglavnom razmenjuju glasovne poruke i slike.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da nije nepoznato da postoje aplikacije kojima se ne može ući u trag.

- Ima telefona koji se ne mogu prisluškivati i koje ne beleže bazne stanice, a koji nam stižu uglavnom iz Amerike i prilično su skupi. Postoje i aplikacije u koje je teško „provaliti“. Mogu im u trag ući samo eksperti, kojih je malo - kaže on.

Ovu aplikaciju za mobilne telefone nedavno je pominjao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- I nemoj da nam ceo grad priča o tome kako je neko preko Skaja slao slike da je nekome odrubio glavu ili kako je neko nekome ne znam šta uradio, a da mi ne znamo da li je to istina ili nije, nego udri čekićem, maljem po glavi bandu mafijašku - rekao je ranije predsednik na konferenciji za medije.

Vođe kavačkog klana  Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan
Vođe kavačkog klana Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelanfoto: Privatna Arhiva

Fleš-dopisivanje Poruke se uništavaju posle 30 sekundi

U Srbiji postoje internet sajtovi preko kojih može da se poruči aparat sa instaliranom aplikacijom Skaj, a na njima se navodi da je to jedan od najbezbednijih načina komunikacije, kao i da se isporuka telefona vrši za jedan radni dan, i to vrlo diskretno.

- Koriste se tri šifre, aplikacija ne ostavlja tragove u telefonu. Možete napraviti tajni mod, u kome aplikacija izgleda kao digitron - navodi se na sajtu. Takođe, postoji i mogućnost fleš-dopisivanja, gde poruke traju samo 30 sekundi i posle toga se uništavaju. Aplikacija se, između ostalog, može instalirati na „gugl piksel 2“ ili „blekberi“ uređaje.

Plan egzekutora Nađena kola za likvidaciju Velje Nevolje

Crnogorska policija našla je dva automobila koja je trebalo da budu korišćena prilikom planirane, ali sprečene likvidacije Beograđanina Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, i njegovog druga Marka Miljkovića na tivatskom aerodromu 22. januara.

Kako navodi Dan, preksinoć su specijalci iz Spuža izveli dvojicu osumnjičenih kako bi potvrdili da su vozila njihova.

- Kola su nađena u Tivtu. Iz vozila su izuzeti tragovi, koji će biti predmet veštačenja - piše Dan.

Sumnja se da iza ovog krivičnog dela, osim uhapšenih Radovana Stanišića, Mila Jovanovića i Gorana Markovića, kao i osumnjičenog Janka Vukadinovića, koji se odranije nalazi u Spužu, stoji još jedna bezbednosno interesantna osoba.

- Stanišić je prihvatio da čuva oružje kojim je izvršioci trebalo da ubiju žrtve, prihvatio je naloge da iznajmljuje štek-stanove. Bio je zadužen i za vozila - saopšteno je iz tužilaštva. Po rečima tužioca, zadatak Mila Jovanovića bio je da izvršava ubistva, da prevozi saizvršioce i da uklanja tragove i dokaze.

Janko Vukadinović tereti se da je iz zatvora organizovao dvostruko ubistvo. Prema tvrdnjama tužilaštva, likvidacija u Tivtu plaćena je između 700.000 i 1,3 miliona evra.

SAZNAJTE U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA sve o tajnim šiframa i komunikaciji među pripadnicima mafijaških klanova. Na koji način se komunicira, da li je moguće provaliti razgovore, šta o tome kažu kriminolozi...

štampano izdanje 4.2.2021.
foto: Kurir

U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA PROČITAJTE:

VLADA SRBIJE DOBILA PRELAZNU OCENU - 2,45

Čista petica samo za premijerku

POBEDA KURIRA I JAKŠIĆA!

KAŽNJENA:Plagijatorka Danica Popović izbačena s predmeta Međunarodna ekonomija

DOBROČINITELJI

Kurir otkriva: Srbija nagrađuje 20 heroja

DUŠKO HOĆE DA SE ANA PRESELI U TURSKU

Fudbaler nestrpljiv iako još krije LJUBAVNICU! Jedino ih KOČI njen bivši muž!

STRAVIČNO UBISTVO U TEMERINU:

Tukao ženu 30 godina, pa je ZADAVIO GOLIM RUKAMA!

QUO VADIS, AIDA NIJE PREDSTAVNIK REPUBLIKE SRPSKE ZA OSKARA

Godinama samo Federacija šalje predstavnika za prestižnu nagradu!

JUG RADIVOJEVIĆ PONOVO REŽIRA U NOVOM SADU

Deobe Dobrice Ćosića premijerno prvo u Gračanici!

KOLAROV UHVAĆEN! POGLEDAJTE KAKO SE LJUBI SA UDOVICOM KAPITENA FIORENTINE

Cela Italija BRUJI o novoj ljubavnoj romansi! (FOTO)

Čitajte KURIR!

Kurir.rs/ Ekipa Kurira Foto: Instagram, Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track