PRESUDA POSLE SKORO 20 GODINA

ROBIJA ZA GENERALA: Bivšem načelniku GŠ Momčilu Perišiću 3 godine za špijunažu! Pogledajte, kako ulazi u sud (FOTO)

Crna Hronika -

BEOGRAD - Viši sud u Beogradu osudio je danas nekadašnjeg načelnika Generalštaba, penzionisanog generala Momčila Perišića na tri godine zatvora zbog špijunaže, odnosno odavanja tajnih podataka službeniku ambasade SAD u Beogradu Džonu Nejboru.

Pored Perišića, osuđeni su i Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković na po godinu i po dana zatvora zbog odavanja vojne tajne.

Sudija je tokom čitanja presude rekla da je Perišić kriv, jer je 14. marta 2002. godine u restoranu Šarić na Ibarskoj magistrali predao tajne vojne podatke Nejboru, koji su kod njega kasnije pronađeni. U pitanju su vojni podaci i dokumenta o bezbednosti SRJ, Kosova i Metojihe...

Takođe u Perišićevom kabinetu u Vladi Srbije pronađeni su doslovi sa poverljivim vojnim podacima, na kojima su bili snimljeni sastanci kolegijuma Načelnika Generalštaba tokom 1999. godine. Perišić je u vreme hapšenja 2002. godine bio potpredsednik vlade.

Momcilo Perisic
foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Ovo je prva prvostepena presuda u ovom slučaju, nakon više od 18 godina od pokretanja postupka, još 2002. godine. Na nju i odbrana i tužilaštvo imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu. Iako se kompletno suđenje odvijalo bez prisustva javnosti radi zaštite vojnih i državnih tajni, javno je danas objavljena u zgradi Specijalnog suda.

Perišić je prusustvovao objavi presude, a nakon objave dao je kratku izjavu novinarima u kojoj je poručio da će se boriti da odbrani svoju čast, kao što se borio za odbranu svoje zemlje i na frontu i u Hagu.

Momcilo Perisic
foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Inače, sud je javnost isključio na početku suđenja na zahtev tužilaštva, a radi čuvanja tajnosti podataka, iako se odbrana optuženih tome protivila. Postupak za "špijunsku aferu" pokrenulo je nekadašnje vojno pravosuđe u martu 2002. godine, ali se Perišić tada pozvao na poslanički imunitet. Ponovo je aktiviran 2004, ali je već naredne godine prekinut zbog Perišićevog odlaska u Haški tribunal, gde mu je suđeno za ratne zločine, što je okončano 2013. godine oslobađajućom presudom. Postupak za špijunažu je ponovo aktiviran 2014. godine.

Perišić je bio uhapšen 14. marta 2002. u restoranu na periferiji Beograda, pod sumnjom za "odavanje poverljivih informacija američkom obaveštajcu Džonu Nejboru", koji se tada pozvao na diplomatski imunitet.

Postupak je prvobitno vođen pred vojnim pravosuđem, koje je u međuvremenu ukinuto, i sada je pred krivičnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track