BELIVUKOV OTAC AKTIVIRAO 2 RUČNE BOMBE U ISTO VREME! Policajac koji je radio uviđaj otkrio: Tada smo prvi put videli takav MASAKR!
Foto: Privatna Arhiva

TRagedija

BELIVUKOV OTAC AKTIVIRAO 2 RUČNE BOMBE U ISTO VREME! Policajac koji je radio uviđaj otkrio: Tada smo prvi put videli takav MASAKR!

Crna Hronika -

Uviđaj u stanu, u kojem je Nebojša Belivuk, otac Veljka Belivuka, 13. februara 1995. godine aktivirao bombu i usmrtio sebe, svoju suprugu i taštu, radio je sada penzionisani policajac forenzičar Časlav Ristić!

Ristić, koji je bio na mestu, kako kaže, do tada nezapamćenog masakra u Beogradu, kaže da je Nebojša istovremeno aktivirao čak dve ručne bombe.

Časlav Ristić
foto: Privatna Arhiva

Izbijena vrata

- Kada smo stigli na uviđaj, zatekli smo jeziv prizor! Tada smo se prvi put susreli s takvim maskarom, po načinu izvršenja i po broju nastradalih. Detonacija je bila izuzetno jaka, bila su izbijena vrata iz štoka, ali i deo zida - priseća se Ristić i nastavlja:

- Bilo je jasno da je muškarac, čije je telo bilo prepolovljeno, aktivirao paklene naprave. Odmah je moglo da se pretpostavi da je on, najverovatnije, hteo da izvrši samoubistvo u kupatilu. Međutim, za njim je verovatno krenula supruga, a za njom njena majka. I u tom trenutku čovek je aktivirao bombe. To se moglo zaključiti i na osnovu položaja tela, ali i na osnovu povreda preminulih.

Veljko Belivuk
foto: Zorana Jevtić

Ovaj bivši forenzičar, koji je punih 20 godina išao na mesta zločina, dodaje da su tokom uviđaja saznali da je u trenutku eksplozije u tom stanu, samo u drugoj prostoriji, bilo dvoje dece - tada devetogodišnji Veljko Belivuk i njegov rođak.

- Njih nismo zatekli na mestu eksplozije, ali znam da nisu bili povređeni. Detonacija je malo oštetila i zid te prostorije i popucala su stakla. Moglo se pretpostaviti da su, srećom, bili nepovređeni - kaže naš sagovornik i dodaje da su njegove kolege, tokom istrage, rekonstruisale šta je prethodilo eksploziji.

Reč o samoubistvu

- Prema priči koju sam čuo, porodica je sedela u kuhinji, nešto se desilo, te je Nebojša ustao i krenuo ka kupatilu sa bombama u rukama. Postoji mogućnost da je supruga pokušala da ga u tome spreči. Iz tog razloga se sumnjalo da je ovde bila reč o samoubistvu - kaže policajac u penziji.

Kurir.rs/E. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track