SLUČAJ JE KONAČNO DOBIO EPILOG: Šerif iz Grocke osuđen je na 4 godine i 3 meseca zatvora, EVO KAKO JE TEKAO ČITAV PROCES
Foto: Vladimir Šporčić

završeno suđenje

SLUČAJ JE KONAČNO DOBIO EPILOG: Šerif iz Grocke osuđen je na 4 godine i 3 meseca zatvora, EVO KAKO JE TEKAO ČITAV PROCES

Crna Hronika -

Dragoljub Simonović, nekadašnji predsednik opštine Grocka, nakon nepune tri godine od kada je novinaru Milanu Jovanoviću spaljena kuća, konačno je prvostepenom presudom osuđen na 4 godine i 3 meseca zbog podstrekivanja u ovom slučaju.

Svakako da ukoliko bi postojala lista najbizarnijih razloga za odugovlačenje suđenja, moguće da bi se Simonović našao na samom vrhu. Više od 20 suđenje bilo je zakazano tokom samog procesa, a održano je samo 10, a ono što je bilo najupečatljivije jesu odlaganja svakog drugog procesa. Jedan od razloga zbog čega je Simonović nije pojavio na suđenju, bilo je čak i da mu je loše nakon vađenja zuba?!

Bilo kako bilo, sada je utvrđeno je da je paljenjem kuće naneta velika šteta od preko četiri miliona dinara.

Dragoljub Simonović
foto: Marina Lopičić

Inače na današnjem suđenju, Simonović je sve vreme tokom izricanja presude ćutao i mirno slušao, međutim kada je sudija rekao da je tokom trajanja celog postupka bilo opstruisanja i izbegavanja ročišta, bivši predsednik Grocke i njegova odbrana napustili su sudnicu.

Kako je tekao čitav proces?

Suđenje optuženima Dragoljubu Simonoviću, Igoru Novakoviću, Aleksandru Marinkoviću trebalo je da počne 9. aprila 2019. godine ali se tada ni Simonović, niti njegovi advokati nisu pojavili. Advokatska pripravnica tada je obrazložila da Simonović nije dobio ni optužnicu ni poziv za ročište, te da se zato nije pojavio pred sudom.

Jedno od ročišta otkazano je u julu iste godine kada se Aleksandar Marinković i advokati optuženih nisu pojavili na suđenju. Sudija Slavko Žugić novčano je kaznio u iznosu od po 80.000 dinara advokate, koji su morali da pokriju i troškove tog ročišta.

Spaljena kuca novinara
Spaljena kuca novinarafoto: Privatna Arhiva

Optuženi Igor Novaković, izbegao je ročište u novembru 2019. godine uz opravdanje da je bolestan, a bolest je bila opravdanje i ove godine - pogotovu tokom epidemije kovida. Čak četiri ročišta odložena su jer su se pozivali na virus korona - jedno zato što su advokati Simonovića bili u samoizolaciji, a čak tri - jer je optuženi Mihailović oboleo od korone.

Danas, nakon mučnog odugovlačenja procesa, Simonović, ali i Aleksandar Marinković (kome se sudilo u odsustvu jer je u bekstvu) osuđeni su na istu zatvorku kaznu. Vladimir Mihailović osuđen je na četiri godine zatvora. Svi oni osuđeni su zbog krivičnog dela "izazivanje opšte opasnosti".

Tokom prošlog meseca odbrana Simonovića, uspela je u svojoj nameri da nastavi sa odugovlačenjem postupka pošto je na dan kada je glavni pretres trebalo da se završi, tražila izuzeće postupajućeg sudije. Tada je bilo predviđeno čitane dokaza iz optužnice, međutim već na samom početku postalo je jasno da do toga neće doći.

Milan Jovanović
foto: Vladimir Šporčić

Prvo je branilac okrivljenog Simonovićevog saučesnika Igora Novakovića izostao sa ročišta, jer je 9. januara, kako tvrde bio u kontaktu sa klijentom koji ima kovid, što je sudiju navelo da razdvoji postupak u odnosu na njega. Kada je postalo jasno da će se uprkos tome suđenje održati, odbrana Simonovića posegnula je za drugim, advokatima proverenim alatom za odugovlačenje postupka - traženjem izuzeća postupajućeg sudije.

Inače, Simonović je od početka procesa kategorički negirao optužbe.

Tužilaštvo je inače za Simonovića tražilo maksimalnu kaznu od osam godina zatvora za krivično delo za koje ga tereti - "izazivanje opšte opasnosti izvršeno podstrekavanjem".

Jovanović od početka tvrdi da je napadnut isključivo zbog svog pisanja o aferama predsednika opštine.

- Gledao sam kako su se ponašali advokati. Kao da je sudnica njihova. Pitam se za koga su pravljeni zakoni? Da li za kriminalce? Ja na ovom suđenju nisam video da branioci brane, već samo odlažu suđenja - rekao je jednom prilikom Milan Jovanović. Kako kaže, sve mu se zgadilo.

- Ovo je treća godina kako mučim muku. Slušam samo kako prave cirkus od pravosuđa. Opstruišu, napadaju sudiju, zamenika tužioca. Došao sam do zaključka da su okrivljeni pristojniji od svojih advokata, a da je advokatima cilj da bude što više postupaka, da zarade novac, jer su svesni koliko je Simonović proneverio para - ogorčen je Jovanović.

Milan Jovanović
foto: Printscreen

Po završetku današnjeg suđenja Jovanović je rekao da je zahvalan srećan što je priča konačno dobila epilog.

Naime, u noći između 11. i 12. decembra 2018. godine zapaljen je automobil Jovanovićeve supruge, a požar se tada proširio na garažu i deo kuće. U požaru je pričinjena materijalna šteta, ali na svu sreću niko nije povređen.

Simonović se tereti da je druge optužene podstrekavao da u znak opomene zapale imovinu Jovanovića. Aleksandar Marinković se tereti kao direktni izvršilac krivičnog dela, ali je od prošle godine u bekstvu, i za njim je raspisana međunarodna poternica, a postupak je prema njemu razdvojen. Igor Novaković i Vladimir Mihailović su na početku istrage, priznali paljenje kuće po nalogu Simonovića, dok su na suđenju to negirali.

Simonović je ranije u svojoj odbrani u celosti negirao izvršenje krivičnog dela i opisao svoj stav prema Jovanovićevom novinarstvu i portalu za koji radi.

U ovom predmetu odmah na početku istrage, pevačica Bojana Cvetković Šijački, priznala je krivicu i zaključila sporazum sa tužilaštvom na osnovu kojeg je osuđena na šest meseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara. Ona je priznala da je dovezla Marinkovića do mesta Jovanovićeve kuće, gde je krivično delo počinjeno.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track