DOŽIVOTNA ROBIJA ZA ČABU DERA ZBOG 2 UBISTVA: Nasmejani ubica osuđen u Mađarskoj, žalili se i branilac i tužilac
Foto: Milan Malíček / Borgis / Profimedia

SUMNJA SE DA IMA JOŠ ŽRTAVA NA DUŠI

DOŽIVOTNA ROBIJA ZA ČABU DERA ZBOG 2 UBISTVA: Nasmejani ubica osuđen u Mađarskoj, žalili se i branilac i tužilac

Crna Hronika -

Plaćeni ubica Čaba Der, koji je navodno ubijao i za kavački klan, osuđen je pred sudom u Mađarskoj na doživotnu kaznu zatvora zbog dva ubistva! Kako su preneli mađarski mediji, reč je o prvostepenoj presudi, na koju on ima pravo žalbe, ali, ukoliko bude potvrđena, uslovni otpust može da traži tek posle odsluženih 40 godina zatvora.

- On je osuđen zbog ubistva hrvatskog biznismena Ivana Serdarušića u jednom kafiću u julu 2018. u Amsterdamu, kao i mađarskog državljanina Lasla Ventule 19. septembra 2018. u Budimpešti. Takođe, na teret mu je bilo stavljeno i nošenje oružja, kao i falsifikovanje dokumenata - navodi mađarski Indeks.

Nasmejani ubica

Kako prenose, generalno tužilaštvo tražio je da zloglasni ubica, koji ima srpsko i mađarsko državljanstvo, nikada ne dobije mogućnost da izađe iz zatvora, ali je sud odlučio da mu tu mogućnost da posle 40 godina provedenih iza rešetaka.

Čaba Der, Nebojša Marković
foto: Screenshot

- Na kaznu se žalio tužilac upravo zbog mogućnosti uslovnog otpusta, ali i osuđeni i njegov branilac. Očekuje se donošenje konačne odluke - prenose oni.

Hapšenje u hotelu

Pripremao novu likvidaciju u Pragu

Čaba Der, kog Mađari zovu još i "vojvođanski atentator", uhapšen je 1. marta prošle godine u jednom hotelu u Pragu. Lisice su mu stavljene u hotelskoj sobi, a kod njega su pronađeni dva pištolja, prigušivač, municija, kao i oprema za maskiranje - perika i naočare, pa se sumnjalo da je pripremao novu likvidaciju. Njegovo izručenje tada je tražila i Srbija, ali je on na saslušanju izjavio da ne želi da bude izručen našoj državi, "jer ima svoje razloge", već Mađarskoj.

Čaba Der, poznat i po nadimku "nasmejani ubica", podsetimo, tokom suđenja u Mađarskoj šokirao je sve u sudnici kada je priznao da je u januaru 2019. na Banovom brdu u Beogradu ubio Nebojšu Markovića. Hladnokrvno ubistvo čoveka, u trenutku dok sklapa dečja kolica da bi ih stavio u gepek, zabeležile su i sigurnosne kamere, a srpski istražitelji veruju da je prava meta trebalo da bude Aleksandar Šarac, "pink panter" blizak škaljarskom klanu, koji je u oktobru prošle godine ubijen u TC "Ušće". Šarac i ubijeni Marković, podsetimo, bili su šuraci i živeli su u istoj zgradi.

Čaba Der, Češka, hapšenje
foto: MUP Srbije

- Ubio sam ga jer nisam imao drugog izbora osim da pucam. Morao sam da ga ubijem - preneli su tada mađarski mediji delove izjave Čabe Dera, navodeći da je tokom izlaganja izjavio saučešće porodici.

Pokajao se

Ubistvo Markovića nije jedino koje je priznao, tokom istrage je mađarsku policiju odveo na mesto na kom je hladnokrvno, na periferiji Budimpešte, ubio biznismena Lasla Ventulu. Priznao im je da ga je namamio tako što mu je rekao da će mu prodati 11 kilograma kokaina, a potom mu pucao u glavu. Na sudu je, međutim, izjavio da se ne oseća krivim i da je morao da ubije da ne bi bio ubijen.

- Kajem se što sam ubijao ljude, ali tako stvari funkcionišu - rekao je pred sudom plaćeni ubica.

Vivijen Ventula, Mađarska, Čaba Der
foto: Printscreen

Veza

Ćerki žrtve uplaćuje novac iz zatvora

Vivijen Ventula, ćerka Lasla Ventule, kog je Čaba Der ubio u predgrađu Budimpešte, šokirala je javnost izjavom da je smrt oca nije šokirala i da bi volela da upozna Čabu, koji joj je iz zatvora poslao pomoć od milion forinti, odnosno oko 3.000 evra. - Dugujem mu zahvalnost jer mi je više pomogao nego moj otac ikada u životu. Želela bih da ga upoznam i da mu zahvalim, nadam se da ću imati priliku za to. Dijabetičar sam i imam komplikacije usled toga, tako da će mi deo novca biti potreban za lečenje - rekla je Vivijen i dodala da je dirnuta Čabinim gestom. Navela je da je oca videla tek nekoliko puta u životu.

Inače, sumnja se da ovo nije konačan popis njegovih žrtava. Sumnja se da je on u Barseloni 28. avgusta 2017. pokušao da ubije vođu rakovičkog klana Nebojšu Stojkovića Stojketa, a mađarski mediji prenose i da je imao naređenje od kavačkog klana da izvrši još jedno ubistvo, ali da u tome nije uspeo jer je uhapšen 1. marta 2019. u Pragu.

(Kurir.rs/Jelena Spasić/foto Profimedia, Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja