KO JE ŠKALJARAC ČIJA JE LIKVIDACIJA PRIPREMANA U CRNOJ GORI: Povezivali ga i sa ubijenim Stankovićem, ranjen pre 3 godine
Foto: Profimedia, Shutterstock

crna gora

KO JE ŠKALJARAC ČIJA JE LIKVIDACIJA PRIPREMANA U CRNOJ GORI: Povezivali ga i sa ubijenim Stankovićem, ranjen pre 3 godine

Crna Hronika -

Milić Minja Šaković zbog koga je danas uhapšeno nekoliko Crnogorskih državljana jer se sumnja da su pripremali njegovu likvidaciju od ranije je poznat istražnim organima.

Osumnjičeni su Šakovićevu kuću nadzirali nekoliko dana i snimali sa nezavršene zgrade udaljene oko 100 metara, što ukazuje da su imali detaljno razrađen plan za likvidaciju. Policija je napravila zasedu i uhapsila nekoliko osoba.

Ko je Šaković?

Inače, Šaković važi za osobu blisku "škaljarskom klanu" i vođi te kriminalne organizacije Jovanu Vukotiću, te policija sumnja da je u planiranje atentata uključen njima suparnički "kavački klan".

Jovan Vukotić
foto: Privatna Arhiva

Podgoričanin Milić Minja Šaković ostao je bez blindiranog audija koji je pokušao da proda. Lažni kupci su mu ga ukrali sredinom decembra prošle godine i umesto nekoliko desetina hiljada evra, ostavili mu falsifikovani pasoš. Njegova sestra M.Š. odmah je policiji prijavila krađu automobila koji se vodi na nju, ali policija nije uspjela da mu uđe u trag.

Naime, on je uhapšen je i početkom februara 2019. godine u hotelu "Hilton".

Takođe, teretio se da je u martu 2016. godine u Kotoru pokušao da ubije Vojina Stupara i Miloša Radonjića, zbog čega je bio u Istražnom zatvoru u Spužu. Osim Šakovića, prijavom su bili obuhvaćeni pokojni Igor Dedović i Jovan Vukotić.

Šakoviću je sredinom jula 2019. godine ukinut pritvor i napuštio je UIKS u blindiranom vozilu i u pratnji inspektora. Odmah nakon izlaska iz zatvora pozvan je u Centar bezbjednosti na informativni razgovor gdje su mu inspektori saopštili da mu je život ugrožen.

Višestruki povratnik

Šaković je poznat kao višestruki povratnik, a policija ga operativno dovodi u vezu sa najtežim krivičnim delima. On je sa bratom Markom osuđen zbog ubistva Podgoričanina Miroja Baošića, koji je likvidiran 2005. godine u sačekuši, ispred kuće.

Takođe, ime Minje Šakovića pominjalo se u okviru istrage o ubistvu vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi, ali srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova nikada ga nije zvanično teretilo za taj zločin.

Sale Mutavi, Aleksandar Stanković
foto: Saša Pavlić

Milić Šaković je ranjen 8. septembra 2017. godine ispred lokala "Auto Zeta". Tada je ubijen njegov prijatelj Ivan Nedović. Operativna saznanja policije ukazuju da je Nedović bio slučajna žrtva, a da je ključna meta bio Šaković.

Minja Šaković je u policijskom dosijeu poznat i po nedozvoljenom držanju oružja, nasilničkom ponašanju i iznudi.

Pre osam godina, zajedno sa prijateljem Darkom Lakovićem, osuđen na po godinu zatvora jer su 2010. pokušali da nelegalno pribave korist iz magacina firme Ljupčeta Videvskog, odnosno da oduzmu piće vrednosti oko 12.000 evra. Na teret im je stavljeno krivično delo iznuda. Samo godinu kasnije - 2012. osuđen je na pola godine zatvora zbog nasilničkog ponašanja nad porodicom Škrijelj.

Istražitelji su više meseci proveravali poreklo imovine Šakovića i na kraju obustavili finansijsku istragu protiv njega.

(Kurir.rs/Pobjeda, Dan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja