OTKRIVENA MILIONSKA PREVARA: Posada broda postavila mehanizam za lažiranje količine nafte u tankovima NESTALO 95.000 LITARA (FOTO)
Foto: Carina Srbije

uprava carina

OTKRIVENA MILIONSKA PREVARA: Posada broda postavila mehanizam za lažiranje količine nafte u tankovima NESTALO 95.000 LITARA (FOTO)

Crna Hronika -

Carinici su prilikom vanredne kontrole jednog domaćeg broda u luci Smederevo utvrdili da u njegovim tankovima nedostaje više od 95.000 litara nafte čija bi tržišna vrednost bila oko 15 miliona dinara.

Ujedno je raskrinkan mehanizam kojim je brodska posada, najverovatnije u dužem vremenskom periodu, organizovala milionske malverzacije sa pogonskim gorivom.

Nakon višemesečnog praćenja došlo se do podataka da brod ulazi u našu zemlju i izlazi iz nje sa nerealno velikim količinama pogonskog goriva, za šta ne postoji ekonomska opravdanost, a osim toga sumnju je izazivala i činjenica da je posada zbog nemogućnosti lociranja u našim teritorijalnim vodama isključivala elektronski sistem za praćenje plovila RIS.

Prilikom poslednje detaljne kontrole broda, koji je u luku Smederevo pristao zbog utovara rude, otkriveno je da je opremljen mehanizmom za lažiranje pri merenju goriva, zahvaljujući kojem se prilikom kontrola uvek očitava količina nafte koja odgovara brodskoj posadi.

1 / 3 Foto: Carina Srbije

Carinici su potpunom demontažom jednog mernog mesta otkrili da se ispod poklopca nalaze pomenute lažne sonde u vidu epruveta i cevi i da je količina nafte u brodskom tanku neuporedivo manja od prethodno očitane. Кonstatovano je da na brodu ima jedva nešto više od 5.000 litara nafte i da upoređivanjem sa brodskom dokumentacijom nedostaje količina od 95.508 litara ove akcizne robe.

Slučaj su u dalju nadležnost preuzeli policija i tužilaštvo koji će se zbog postojanja elemenata krivičnog dela baviti daljom istragom.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track