POVEĆANE KAZNE UBICAMA FEDORA FRIMERMANA: Fizički su snažni i sposobni su da zadaju NATPROSEČNO JAKE I OPASNE UDARCE
Foto: Kurir Štampano

KONAČNA ODLUKA

POVEĆANE KAZNE UBICAMA FEDORA FRIMERMANA: Fizički su snažni i sposobni su da zadaju NATPROSEČNO JAKE I OPASNE UDARCE

Crna Hronika -

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na ukupno 36 godina zatvora četvoricu nekadašnjih radnika obezbeđenja beogradskog splava "Saund" zbog nanošenja teških telesnih povreda Fedoru Frimermanu, koji je u julu 2013. preminuo.

Po odluci ovog suda, svoj četvorici osuđenih kazne su povećane u odnosu na prvostepenu presudu, pa je Denis Pavlov osuđen na kaznu zatvora od 12 godina i šest meseci, Dejan Mihajlović na tri godine i šest meseci, Negomir Urošević na devet godina i šest meseci, dok je Dušan Davidović kažnjem sa 10 godina i šest meseci zatvora.

Oni su, podsetimo, oglašeni krivima zbog toga što su 25. jula 2013. u Beogradu, kao radnici obezbeđenja, ispred splava, fizički nasrnul i udaralai rukama i nogama po glavi i telu Fedora Frimermana, pa kada je on od udaraca pao, nastavili su da ga šutiraju, udaraju po glavi i telu i da ga gaze po grudima, nanoseći mu teške povrede, od kojih je preminuo na licu mesta.

Fedor Frimerman
foto: KURIR

- Po nalaženju Apelacionog suda, u delu odluke o kaznama, prvostepeni sud je prilikom donošenja odluke o vrsti i visini krivične sankcije, pravilno utvrdio sve okolnosti koje uticu na njen izbor, odnosno pravilno je kao olakšavajuce okolnosti na strani Pavlova utvrdio da se radi o porodicnom čoveku, te je imao u vidu njegovo zdravstveno stanje, kao i da se radi o neosuđivanom licu, a ista činjenica je uzeta u obzir i za Mihailovića i Uroševića - navodi se u odluci Apelacionog suda.

Međutim, Apelacioni sud navodi i razlog zbog kog je povećao kazne četvorici radnika obezbeđenja, navodeći da je Viši sud prevelik značaj dao olakšavajućim okolnostima. Kako se navodi, nije dovoljno uzeta u obzir upornost i broj udaraca koje su pokojni Fedor i još dvojica mladića koji su bili sa njim te večeri zadobili od okrvljenih.

- Okrivljenima, kao radnicima obezbeđenja na splavu osnovni zadatak bio da se staraju o bezbednosti lica koja se nalaze na splavu, te očiglednu nesrazmeru u pogledu fizičke snage i sposobnosti da zadaju „natprosečno jake i opasne udarce" na šta se osnovano žalbom Višeg javnog tužioca u Beogradu ukazuje. Imajuci u vidu da, prema stavu Apelacionog suda, navedene okolnosti prilikom odmeravanja kazne, prvostepeni sud nije cenio, a koje su svakako od bitnog uticaja na njeno odmeravanje, Apelacioni sud je prvostepenu presudu preinačio u pogledu odluke o kaznama - naveo je Apelacioni sud obrazlažući odluku.

(Kurir.rs/J. Spasić/foto Privatna arhiva, Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track