MISTERIJA UBISTVA TAJNOG AGENTA NA NOVOM BEOGRADU: Darmanovićeva likvidacija u Beogradu ponovo pred sudom!
Foto: Privatna Arhiva

apelacioni sud

MISTERIJA UBISTVA TAJNOG AGENTA NA NOVOM BEOGRADU: Darmanovićeva likvidacija u Beogradu ponovo pred sudom!

Crna Hronika -

Apelacioni sud za četvrtak je zakazao razmatranje žalbe tužilaštva na presudu kojom su Sreten Matejić i Saša Đurdanović u januaru prošle godine oslobođeni optužbi da su učestvovali u ubistvu Gorgija Darmanovića, dvostrukog agenta koji je živeo na relaciji Južnoafrička Republika - Srbija.

Zločin se dogodio u maju 2018. na Novom Beogradu i ostao je misterije. Kao direktni izvršilac ubistva sumnjičio se Dejan Stanković Ždrokinac, ali je i on ubijen mesec dana posle Darmanovića, pa mu se nije sudilo.

Viši sud, podsetimo, Matejića i Đurdanovića oslobodio je jer nije bilo dokaza da su pomagali Stankoviću.

Gorgija Gorg Darmanović, JAR, ubistvo, sačekuša
foto: Zorana Jevtić

Misteriozni tajni agent, u kog su hici ispajeni na Novom Beogradu, navodno je bio i dvostruki tajni agent sa odličnim kontaktima sa obe strane zakona. Južnoafrički mediji pisali su da je radio za nekadašnju jugoslovensku tajnu službu, ali i da je prikupljao informacije kao agent Južnoafričke Republike.

- Bio je loša vest. Bio je dvostruki agent - naveli su južnoafricki mediji baveci se istragom ubistva koje se dogodilo usred dana u Beogradu.

Darmanović je imao crnogorsko, ali i državljanstvo JAR, i prema tvrdnjama izvora iz te države, bio je "genije s neverovatnom sposobnošću da izuzetno detaljno pamti informacije, ali i da glumi najboljeg prijatelja da bi došao do kontakta sa osobom koja ga interesuje".

- Darmanović je s jedne strane bio izuzetan prijatelj i neverovatno osećajna osoba, a s druge strane bio je veliki manipulator sa izuzetno moćnim kontaktima. Poznat je bio po tome što je imao svoju dobru i lošu stranu. Naime, bio je izuzetno inteligentan, ali je imao veoma moćne neprijatelje. U kriminalnom podzemlju i u obaveštajnim krugovima zvali su ga Mesar ili Đavo - opisao je za medije u JAR kolega ubijenog Darmanovića.

Naveo je da je ubijeni u početku rada za tajnu službu te države prikupljao obaveštajne podatke znacajne za unapredenje Južne Afrike, ali da je njegova pohlepa za novcem znatno uticala na njegov život i rad.

- Bio je izuzetno sposoban da pamti detalje, na primer datume i brojke. Bio je sposoban da se prilagodi svakom društvu i to ga je činilo odličnim agentom koji je mogao da prodre u sve krugove društva. Medutim, imao je i svoju lošu stranu - opisao ga je njegov kolega.

Specijalni privatni istražitelj Majk Bolhuis rekao je posle njegovog ubistva za medije da je "iznenađujuće da Darmanović nije ranije ubijen, s obzirom na to koliko je neprijatelja napravio".

- On je izigrao toliko bitnih ljudi u Južnoj Africi da je hodao s očima na leđima, ali ako živite s mačem, od mača i umirete. Bio je vuk u ovčijoj koži. Vrhunski umetnik, a opet najgori od najgoreg. Izuzetno inteligentan, ali to je koristio prema svojim potrebama - rekao je o njemu Bolhuis.

Milan Miki Đuričić
foto: Kurir, Đorđe Jovanović

Južnoafricki mediji tada su povezali njegovu likvidaciju sa ubistvom Milana Đuričića Mikija, koja se dogodila 11 dana ranije u Johanezburgu. Za Đuričićem je, podsetimo, tragala Srbija jer je osuđen zbog saučesništva u ubistvu Željka Ražnatovića Arkana

- Darmanović je najverovatnije imao informacije o Đuričićevom ubistvu, a verovatno je s njim bio u kontaktu pre nego što je ubijen. U to vreme Darmanović je istraživao osobu za koju se sumnja da je veoma važna u podzemlju Kejptauna, a koja je povezana i s Đuričićem - naveli su izvori iz istrage .

(Kurir.rs/J. S./foto Zorana Jevtić, Privatna arhiva, Đorđe Jovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track