Stiže pojačanje policiji u Kosovskoj Mitrovici

Stiže pojačanje policiji u Kosovskoj Mitrovici

Crna Hronika -
Grupa Srba sinoć nešto posle 18 časova nanela teške telesne povrede jednom kosovskom Albancu u blizini naselja “Tri solitera” u severnom delu Mitrovice a još jedan Albanac je lakše povređen, navodi Hoti

KOSOVSKA MITROVICA- Regionalni portparol kosovske policije Besim Hoti izjavio je da će policija pojačati prisustvo u multietničkim delovima Kosovske Mitrovice nakon poslednjih incidenata u ovom gradu - povređivanja jednog Albanca i eksplozije u restoranu koji drži Srbin.

Hoti je rekao da je grupa Srba sinoć nešto posle 18 časova nanela teške telesne povrede jednom kosovskom Albancu u blizini naselja “Tri solitera” u severnom delu Mitrovice a još jedan Albanac je lakše povređen.

Hoti je kazao da su dvojicu albanskih mladića, od kojih je teže povređeni prebačen u Klinički centar u Prištini, napala grupa od osam-devet Srba za kojima policija traga.

Nakon tog incidenta oko ponoći u Kosovskoj Mitrovici, u naselju Bošnjačka mahala, gde žive Srbi i Albanci, dogodio se još jedan incident kada je bačena najverovatnije ručna bomba u restoran “Tiha noć”, koji drži Srbin.

“Nije bilo povređenih i žrtava a na lokalu je pričinjena materijalna šteta. Motivi i počinioci ovog kriminalnog akta policiji su za sada nepoznati”, rekao je Hoti.

On je naglasio da će zbog ovih incidenata pripadnici kosovske policije biti prisutni u multietničkim sredinama kako bi preventivno delovali na sprečavanju ovakvih pojava ali da policija ne može pokriti svaki deo grada.

Eksplozija u Bošnjačkoj mahali čula se u većem delu grada a odmah nakon što se dogodila, na ulice su izašli građani iz obližnjih kuća.

Vlasnik restorana u trenutku napada bio je sa svojom porodicom u istom objektu na spratu, iznad restorana koji se našao na meti napadača.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je danas da očekuje da međunarodna zajednica osudi poslednji bombaški napad na Srbe, otkrije i sankcioniše počinioce.

“S obzirom na to da se bliži nastavak dijaloga u Briselu, ako se ne otkriju i sankcionišu napadači, možemo očekivati dalju destabilizaciju situacije, a odgovornost za to će snositi međunarodne snage koje su zadužene za očuvanje mira, pre svih Euleks i Kfor,” rekao je Pantić.

Povodom eksplozije u restoranu u Kosovskoj Mitrovici oglasio se i član predsedništva Demokratske stranke Srbije Marko Jakšić, koji je rekao da je ceo politički trenutak takav da albanska strana kroz incidente i nasilje želi da integriše Mitrovicu.

Jakišić je gostujući u programu mitrovičkog Radija Kontakt plus podsetio da ovo nije prvi incident u Kosovskoj Mitrovici i da je pre nekoliko dana u gradu nožem napadnut jedan srpski mladić u blizini Tri solitera.

Naselja u kojima je došlo do poslednjih incidenata u Kosovskoj Mitrovici su mešovita, u njima pored Srba žive Albanci, ali i pripadnici drugih nacionalnih zajednica.

Nakon sinoćnjeg bombaškog napada, situacija u gradu je danas mirna a u Bošnjačkoj mahali uobičajeno rade trgovinski objekti čiji su vlasnici Albanci a u kojima najčešće kupuju Srbi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track