ODBRANA TVRDI DA JE TUŽILAC PRISTRASAN: Ponovo odloženo suđenje sinu srpskog biznismena za POMORSKU NESREĆU u Budvi
Foto: Shutterstock

čeka se odluka

ODBRANA TVRDI DA JE TUŽILAC PRISTRASAN: Ponovo odloženo suđenje sinu srpskog biznismena za POMORSKU NESREĆU u Budvi

Crna Hronika -

Početak ponovljenog suđenja M. S. (17) iz Beograda, koji je prošle godine izazvao pomorsku nesreću kod Budve u kojoj je poginula policajka Maja Šljivančanin (30), juče je ponovo odloženo zbog zahteva za izuzeće postojećeg tužioca, prenosi Pobjeda.

Nesreća se, podsetimo, dogodila 11. jula 2020. na moru kod Budve, kad je jahta kojom je upravljao M. S. udarila u manju barku u kojoj su bili Maja i njen verenik. Sin srpskog biznismena, koji je optužen za izazivanje pomorske nesreće, brani se sa slobode. Kotorski Osnovni sud ranije je prihvatio jemstvo od 330.000 evra u nekretninama koje je položila porodica maloletnika.

Branilac maloletnog M. S, advokat Vladimir Vuleković, tražio je izuzeće postupajućeg tužioca za maloletnike ODT Kotor Srđana Jovanovića zbog, kako je kazao, sumnje u njegovu pristrasnost. Vuleković je kazao da je odbrana očekivala da će tužilac do održavanja glavnog pretresa doneti pravilnu i zakonitu odluku po krivičnoj prijavi koju je podnela.

- Odbrana se obratila tužiocu pismeno tražeći uvid u spise i tražeći da bude obaveštena kada to može da uradi, a državni tužilac nikada odbranu o tome nije obavestio - kazao je Vuleković.

Punomoćnik oštećenih, Milovan Milošević, bio je saglasan sa zahtevom Vulekovića, ali iz drugih razloga koji su navedeni u njihovom zahtevu za izuzeće koji je ranije podnet sudu.

Sudinica Danijela Samardžić odložila je glavni pretres za 21. april, a spise predmeta će dostaviti rukovodiocu ODT Kotor na odlučivanje na osnovu zahteva o izuzeću tužioca Jovanovića.

Prema optužnom predlogu Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru, navodi se da je pomorsku nesreću M. S. izazvao iz nehata. ODT Kotor je podnelo predlog za izricanje krivične sankcije prema M. S. zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti u vezi s krivičnim delom ugrožavanje javnog saobraćaja.

Inače, prvobitnom presudom koju je donela sudinica Momirka Tešić, maloletnik je osuđen na 120 sati društveno korisnog rada. Međutim, veće Višeg suda ukinulo je tu presudu i naložilo ponovno veštačenje.

Viši sud usvojio je zahtev advokata porodice Šljivančanin da se sudinica Osnovnog suda u Kotoru Momirka Tešić izuzme iz predmeta u slučaju pomorske nesreće i predmet je dodeljen Danijeli Samardžić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja