Najnovije vesti

STEVAN ĐOKIĆ O KRSTIĆIMA NA ZVONU: Pljačkaši označavaju stanove, jedna grupa obeležava, druga pljačka!
Foto: Kurir

OPREZ

STEVAN ĐOKIĆ O KRSTIĆIMA NA ZVONU: Pljačkaši označavaju stanove, jedna grupa obeležava, druga pljačka!

Crna Hronika
14:39h

Stevan Đokić, savetnik za bezbednost vezano za iksiće, koje su građani primetili na svom zvonu ili u njegovoj neposrednoj blizini, a o čemu je Kurir pisao, smatra da na taj način lopovi tipuju stanove za pljačku.

Puls Srbije, Stevan Djokic, Stevan Đokić
foto: Kurir

- Verujem da na ovaj način lopovi obeležavaju stan ali i vreme u koje vlasnici nisu kod kuće kako bi mogli neometano da upadnu i pokradu dragocenosti. To je klasično tipovanje stanova za obijanje. Taj metod postoji odranije. Zamislite zvonce kao jedan sat, na osnovu toga koliko je sati u tom trenutku, lopov na tom mestu ostavlja oznaku "X". Znaju da na većini zgrada postoje kamere, zato prva grupa lopova ide da obeleži tim "X" stanove, posle toga dolazi druga grupa lopova koja je spremna za pljačku. Zahvaljujući oznaci kod zvona, oni znaju u koje doba treba da se dođe na određenu adresu i kada niko nije kod kuće - objašnjava Đokić i dodaje da je taj sistem verovatno dobar za lopove jer u suštini retko ko proverava zvonce i ne obraća pažnju na njega, pa i ne primete oznaku.

Podsetimo, stanovnici novobeogradskih blokova 45 i 64 proteklih dana žive u strahu jer su im se kod ulaznih vrata stanova, pored zvona, pojavile rukom pisane oznake, tačnije slovo X, kao i brojevi, koji bi mogli da označavaju vreme.

Novobeograđani su na ovaj problem ukazali preko Fejsbuk grupe Blok 45 info, a ubrzo su saznali da se iza svega toga najverovatnije kriju lopovi, koji na ovaj način tipuju stanove za pljačku. Pojedini stanari su se žalili i da ih prethodnih dana neko zove na fiksni telefon, a nakon što se jave, veza se prekida.

(Kurir.rs/J.R./ N.K)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...