Najnovije vesti

OVE GODINE 12 PEŠAKA NASTRADALO NA ZEBRAMA: Damir Okanović objašnjava da brzina vozača mora biti uvek prilagođena uslovima!
Foto: Kurir televizija

poražavajuće

OVE GODINE 12 PEŠAKA NASTRADALO NA ZEBRAMA: Damir Okanović objašnjava da brzina vozača mora biti uvek prilagođena uslovima!

Crna Hronika

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja u ovoj godini od ukupnog broja nastradalih pešaka 12 odsto ih je nastradalo na pešačkom prelazu.

Damir Okanović direktor Direkcije za bezbednost za Kurir kaže da mnogi vozači približavajući se pešačkom prelazu ne prilagode brzinu. 

Damir Okanović
foto: Printscreen Pink

- Brzina vozila ispred pešačkog prelaza mora da bude prilagođena u tom smislu da vozači mogu da se zaustave i propuste pešaka. Ukoliko to nije slučaj dolazi do udarca. Dešava se da kasnije objašnjavaju kako ih je pešak iznenadio. Vozači ne smeju da dozvole da ih pešak iznenadi na pešačkom prelazu! - kaže Okanović. 

Auto, Pešački Prelaz, Put
foto: B.R.

To je kako kaže jedan od uzroka tragedije na pešačkim prelazima, a drugi, koji su srećom ređi, je kada vozilo koje je iza onog vozila koje propušta pešaka nastavi kretanje.

- Do obranja pešaka dođe kada se vozilo u jednoj traci zaustavi da propusti pešaka koji započne prelazak pešačkog prelaza, a drugo vozilo koje se kreće iza nastavi kretanje susednom trakom, ili čak prelaskom u traku za supotan smer, i udari pešaka "na sred" pešačkog prelaza - objašnjava sagovornik Kurira i podsetio na slučaj koji se dogodio prošle godine. 

Pavle Stanković, Petlovo Brdo
foto: Kurir/ Jelena Rafailović, Privatna Arhiva

Reč je o saobraćjnoj nezgodi na Petlovom brdu u Beogradu, kada se autobus zaustavljao da bi na pešačkom prelazu propustio dečaka koji je sa desne strane autobusa započeo prelazak na pešačkom prelazu, a kombi koji je bio iza autobusa je prešao preko pune linije i na peščakom prelazu udario tinejdžera.

O ovoj tragediji koja je se dogodila u junu prošle godine Kurir je pisao. Na pešačkom prelazu nastradao je Pavle Stankoviće (16), koga je na pešačkom prelazu na Petlovom brdu u Beogradu kombijem pregazio Aleksandar M. (29). Kako je kasnije istrga pokazala ispostavilo se da je vozač kombija vozio najmanje 70 na sat, i da je imao 1,14 promila alkohola.

Aleksandar M. je pred Višim sudom u Beogradu 10. februara nepravosnažno osuđen na tri godine zatvora i dobio je zabranu upravljanja vozilom u periodu od četiri godine.

Pre samo nekoliko dana dvoje penzionera Danica Andrić (75)  i njen sugrađanin Ljubomir Novaković (80) su teško povređeni kada je na njih dok su prelazili ulicu na obeleženom pešačkom prelazu naleto "golf 4"

I Danica i Ljubomir su u teškom stanju i bore se život. 

(Kurir.rs/J.Rafailović/ Foto privatna arhiva)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...