SLOBODAN KAŠĆELAN BOS KAVAČKOG KLANA: Čovek koji se zakleo da će istrebiti Škaljarce
Foto: Privatna Arhiva

vratolomija

SLOBODAN KAŠĆELAN BOS KAVAČKOG KLANA: Čovek koji se zakleo da će istrebiti Škaljarce

Crna Hronika -

Neverovatan obrt dogodio se večeras u Crnoj Gori jer je Veće Višeg suda u Podgorici preinačilo odluku sudije Miroslava Bašovića koji Slobodanu Kašćelanu, navodnom vođi kavačkog klana i njegovim saradnicima nije odredio pritvor.

Kako izveštavaju crnogorski mediji, u toku je policijska akcija jer pripadnici MUP-a Crne Gore ponovo "love" članove kavačkog klana koje su imali u rukama, ali su morali da ih puste.

Kavčani su uhapšeni zbog sumnje da su organizatori i pripadnici kriminalne grupe, kako je navedeno u saopštenju crnogorskog Specijalnog državnog tužilaštva u spektakularnoj policijskoj akciji koju je potpredsednik crnogorske vlade zadužen za bezbednost Dritan Abazović nazvao "najjačim udarcem organizovanom kriminalu".

Ranije danas su uhapšeni Kavčai izvedeni pred sudiju Višeg suda u Podgorici Miroslava Bašovića, koji im nije odredio pritvor i oni su pušteni na slobodu. Kasnije je sudsko veće istog suda preinačilo tu odluku.

Kako Kurir nezvanično saznaje, Kašćelanu pritvor nije određen jer je već ranije pušten iz pritvora uz polaganje jemstva zbog optužbi za isto krivično delo - osnivanje kriminalne grupe i pripadnost kriminalnoj grupi.

Ovo nije prvi put da se Slobodan Kašćelan nađe na slobodi posle spektakularnih akcija i hapšenja po poternicama koje raspisuje crnogorska policija. U decembru 2018. godine Slobodan Kašćelan je posle višemesečne potere po celoj Evropi uhapšen u glavnom gradu Češke. Njemu su češki specijalci stavili lisice na ruke u jednom praškom stanu koji su Kotorani iznajmili, po Interpolovoj poternici koju su crnogorske vlasti za njim raspisale u februaru 2017. godine.

Njemu se tada na teret stavljalo da je 2010. organizvao kriminalnu grupu koja se bavila trgovinom narkoticima, pranjem novca, iznudom, zelenašenjem i drugim krivičnim delima. Ova grupa, koju su navodno osnovali Slobodan Kašćelan, Igor Božović, radoje Zvicer i ostali, postala je poznata širom regiona i Evrope kao zloglasni kavački klan. Priča se da je posle sukoba sa komšijama iz naselja Škaljari zbog krađe 200 kilograma kokaina izjavio da će ih sve istrebiti.

Kašćelan je Crnoj Gori izručen u februaru 2019. godine i proveo je u pritvoru u zatvoru u Spužu nepunu godinu dana, jer je pušten da se brani sa slobode u decembru 22019. godine, kada je položio jemstvo.

U međuvrene je od davne 2010. godine spisak dela za koji se sumnjiče narastao na više desetina ubistava i pokušaja ubistava, kada je izbio rat u balkanskom podzemlju između dva zakrvljena kotorksa kriminalna klana Kavača i Škaljara.

Situacija iz 2019. godine ponovila se i sada, sada, ali Kašćelan nije jedini čovek koji je, čini se, nedodirljiv za crnogorske vlasti.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track