Najnovije vesti

I POLICAJAC ČLAN KAVAČKOG KLANA! Odavao im informacije kavčanima i pomagao da izbegnu praćenja!
Foto: Shutterstock

otkrivena veza

I POLICAJAC ČLAN KAVAČKOG KLANA! Odavao im informacije kavčanima i pomagao da izbegnu praćenja!

Crna Hronika

Jedan od pripadnika kavačkog klana, koji predvode uhapšeni Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer, koji se nalazi u bekstvu, bio je službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore!

Kako se sumnja, crnogorska policija i tužilaštvo smatraju da im je policajac davao informacije o svim vozilima i registarskim tablicama policijskih automobila kako bi pripadnici klana mogli da izbegnu praćenje.

- Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore od formiranja do danas preduzimalo je i preduzima radnje na identifikaciji pripadnika kriminalne organizacije "Kavači" i sa njima povezanim kriminalnim grupama, kao i na sprečavanju njihovog delovanja - rekao je specijalni tužilac Saša Čađenović.

On je objasnio da su za svaki predmet koji se tiče delovanja kavačkog kalan formirani pojedinačni timovi. Svaki predmet imao je obrađivača, nekog od specijalnih tužilaca.

Čađenović je kazao da je predmet u kom su uhapšeni osumnjičeni za planiranje likvidacije Milića Minje Šakovića formiran u februaru, a u martu predmet u kom su osumnjičeni Slobodan Kašćelan i još 13 osoba.

Kako prenose Vijesti, SDT je još 2016. godine pokrenulo istragu protiv kavačkog klana, kao i da istraga protiv njih još traje i da je svake godine proširavana protiv još lica, koja su osumnjičena da su pripadnici klana.

"Protiv organizovane kriminalne grupe tzv. ‘kavači’, Specijalno državno tužilaštvo započelo je izviđaj u toku 2016. godine, pa je krajem 2016. godine donita naredba o sprovođenju istrage protiv više lica, nakon čega je 11.05.2017. godine podignuta optužnica protiv S. K. (Kašćelan) i četrnaest drugih lica zbog više krivičnih dela, i to: stvaranje kriminalne organizacije, iznuda, izazivanje opšte opasnosti, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, davanje mita, zelenaštvo i krivičnog dela omogućavanje uživanja opojnih droga”, saopštila je Vijestima specijalna tužiteljka Sanja Jovićević.

Ona je konstatovala da je reč o kriminalnoj organizaciji u okviru koje deluje više organizovanih kriminalnih grupa, zbog čega je izviđaj nastavljen, pa je krajem 2018. godine pokrenuta istraga, a zatim 20. marta 2019. godine podignuta optužnica protiv Enzana Cirikovića i još sedam osoba zbog više krivičnih dela: stvaranje kriminalne organizacije, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i krivičnog dela ubistvo u pokušaju.

Ta grupa tereti se za pokušaj ubistva Baranina Jova Đurovića i Budvanina Nikole Sjekloće...

“Takođe, u nastavku borbe protiv ovih kriminalnih grupa krajem 2019. godine donita je naredba o sprovođenju istrage protiv više lica, a 17. 2. 2020. godine podignuta optužnica protiv N. L. (Lazar Nedović) i još četiri lica zbog više krivičnih dela, i to: stvaranje kriminalne organizacije, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i krivično delo teško ubistvo”, piše u odgovorima.

Nedović i još četvorica Cetinjana optuženi su za ubistvo sugrađanina Bogdana Milića i ranjavanje tri osobe, 11. juna 2019. godine.

“Osim toga, u novembru 2020. godine doneta je naredba o sprovođenju istrage protiv M. R. (Radovan Mujović) i još dvadeset i dva lica, zbog više krivičnih dela i to: stvaranje kriminalne organizacije, teško ubistvo, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška telesna povreda i izazivanje opšte opasnosti, a dana 15. 5. 2020. godine protiv ovih lica za navedena krivična dela podignuta je optužnica”, dodaje tužiteljka Jovićević.

Mujović i ostali, okrivljeni su između ostalog da su planirali ubistvo Marka Ljubiše zvanog Kan.

Isto tužilaštvo, navodi se, 24. avgusta 2019. godine donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv Mujovića i još 13 osoba, zbog krivičnih dela - stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Protiv njih optužnica je podignuta 18. februara 2020. godine.

“U Specijalnom državnom tužilaštvu, osim gore navedenog, 1. 12. 2020. godine, doneta je naredba o sprovođenju istrage protiv T.A. i još dva lica, zbog krivičnog dela stvaranje kriminalne organizacije, 25. 1. 2021. godine protiv I. L. i još tri lica, zbog krivičnih dela stvaranje kriminalne organizacije, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i krivičnog dela ubistvo, a 11. 3. 2021. godine doneta je naredba o sprovođenju istrage protiv pet lica zbog više krivičnih dela, i to: stvaranje kriminalne organizacije, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i krivičnog dela ubistvo u pokušaju, i istraga u navedenim predmetima je i dalje u toku”, navodi se u odgovoru SDT-a.

Jedan vođa uhapšen, drugi pobegao

Podsetimo, "prvi čovek" kriminalne organizacije Slobodan Kašćelan uhapšen je pre nekoliko dana zbog sumnje da je počinio krivično delo formiranje kriminalne organizacije i teško ubistvo. Istog dana uhapšeno je još 13 članova grupe, a drugi čovek klana, Radoje Zvicer, nestao je bez traga i za njim su i Srbija i Crna Gora raspisale poternicu.

Ova grupa osumnjičena je takođe za planiranje ubistva Kana.

“Konačno, Specijalno državno tužilaštvo je protiv K.S. i trinaest lica donilo naredbu o sprovođenju istrage 23. 4. 2021. godine zbog krivičnih dela dela stvaranje kriminalne organizacije i teško ubistvo, koja istraga je i dalje u toku”, napisala je Jovićević.

 Kurir.rs/Blic

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...