MALOLETNIK UHVAĆEN SA DROGOM, PA SE PRED POLICIJOM VADIO: Treba mi 6.000 dnevno za život!
Foto: Ana Paunković

Kurir u patroli sa ps zvezdara

MALOLETNIK UHVAĆEN SA DROGOM, PA SE PRED POLICIJOM VADIO: Treba mi 6.000 dnevno za život!

Crna Hronika -

Policijska stanica Zvezdara važi za najmlađu PS u prestonici, jer u svom timu ima najviše mladih policajaca, a među njima i nekoliko žena, koje rade rame uz rame sa muškim kolegama. Nataša Lapčević (27) i Dragan Stojadinović (29) poslednje dve godine sa kolegama neumorno rade na suzbijanju narkotika, a primetno je, kako kažu, da među narko-dilerima ima mnogo maloletnika.

Dragan Stojadinović
Dragan Stojadinovićfoto: Ana Paunković

Rad na terenu

- Iza svakog uspešno rešenog slučaja stoji operativni, višečasovni rad na terenu, ali i dobra saradnja s drugim kolegama, prvenstveno sa Interventnom jedinicom. Dešavalo se da nekoliko dana i noći spojimo i ne spavamo, ali sve se to zaboravi kada imamo rezultate koji su očigledni - kaže Stojadinović.

Nataša Lapčević i Dragan Stojadinović
Nataša Lapčević i Dragan Stojadinovićfoto: Ana Paunković

Njegova koleginica dodaje da je sve više maloletnika upleteno u dilerske krugove i da je to brine.

- Dileri sve češće vrbuju decu da im prodaju drogu jer su manje sumnjivi i ne odgovaraju krivično, odnosno dobijaju manje kazne. S druge strane, lakoverni maloletnici lako se nađu u tome jer tu vide brzu zaradu, a nikako put kojim ne treba da idu i koji je put propasti. Imali smo jednog tinejdžera (16), koji je, kada smo ga uhvatili, na naše zaprepašćenje rekao: "Slobodno zovite moje roditelje. Meni dnevno treba 6.000 dinara za devojku, cigarete, provod, moram nekako da zaradim" - priča u neverici Lapčevićeva, dok se vozimo Zvezdarom njihovim službenim automobilom.

1 / 16 Foto: Ana Paunković

Šta je sve zaplenjeno na Zvezdari 2020. godine

- 850 grama heroina

- 14 kilograma marihuane

- 100 grama kokaina

- 356 grama spida

- 600 grama ekstazija

- 2 laboratorije za proizvodnju droge

- 5 bombi

- 62 komada oružja

- 756 komada municije

Šta je sve zaplenjeno na Zvezdari od početka 2021. godine

- 499 grama heroina

- 944 grama marihuane

- 28 grama kokaina

- 33 grama amfetamina

- 3 puške

Tokom vožnje, primećujemo kako dvoje policajaca funkcionišu kao tim. - Ovo vozilo mi je poznato - kaže kolegi, a potom nam objašnjava:

Beleže rezultate

- Pratimo osobe koje susrećemo, za nekima je raspisana potraga, dešava se da na licu mesta, tokom rutinske kontrole, uhvatimo dilere. Za te poslove je mnogo lakše kada smo u civilu, manje smo vidljivi. Takođe, i za operativni rad, koji podrazumeva praćenje, ne možemo da radimo u uniformi - kaže policajka, a baš u tom trenutku kolima je pritrčala devojčica, koja je poželela da se pozdravi sa našom sagovornicom.

Devojčica
foto: Jelena Rafailović

Nju je to podsetilo na jednu situaciju.

- Bila sam u civilu u vozilu, prišla je devojčica i onako tužno me pitala šta sam loše uradila kada su me uhapsili. Kada sam joj objasnila da sam i ja policajac, nasmejala se - kaže ova mlada policajka

Kako je objasnila ona i njen kolega po posebnom planu, zahvaljujući kom su i postignuti odlični rezultati u ovoj stanici, rade oko dve godine isključivo u civilu, a da su samo po potrebi u uniformama.

Inače, njihova Policijska stanica s komandirom Ivanom Vučetićem (34) na čelu beleži odlične rezultate. Tako je čak šest njihovih policajaca dobilo mesečne nagrade.

Komandir PS Zvezdara Ivan Vučetić
Komandir PS Zvezdara Ivan Vučetićfoto: Ana Paunković

Komandir Ivan Vučetić, na ovom radnom mestu je od 2019. godine prošao je sve stepenice do njega i kako kaže da čovek u svakom poslu da bi bio uspešan mora da prođe sve nivoe. - Pravi put je da policajac sve prođe od pozornika, preko patrole do zamenika ili komandira stanice. Bitno je da starešina jedne stanice zna kako je biti na svim poslovima u policiji kako bi na kraju krajeva mogao da organizuje i da vodi posao kako treba - kaže Vučetić.

pomoćnica komandira Jelena Arsenijević
pomoćnica komandira Jelena Arsenijevićfoto: Ana Paunković

Komandir i pomoćnica:

Uhapsili ubice Amerikanca

Komandir PS Zvezdara Ivan Vučetić i njegova pomoćnica Jelena Arsenijević (31) prisetili su se nedavnog hapšenja troje osumnjičenih u Ulici Veljka Dugoševića, a koji se terete da su nasmrt pretukli američkog državljanina Gavina Glima. - U stanu imamo muškarca, mislimo da je mrtav - glasio je poziv upućen ovoj stanici, a Arsenijevićeva objašnjava: - U stanu smo zatekli tri osobe, a kroz razgovor smo shvatili da nešto kriju. Pokreti su im bili čudni, priče nepovezane. Pretresom stana pronašli smo i predmete za koje se sumnja da su korišćeni prilikom izvršenja krivičnog dela. Kockice su se sklopile, tri osobe smo uhapsili zbog sumnje da su počinile ubistvo.

zamenik komandira Zvonimir Vujadinović
zamenik komandira Zvonimir Vujadinovićfoto: Ana Paunković

Zvonimir Vujadinović:

Bilo je i opasnih, ali i simpatičnih situacija

Zamenik komandira, poručnik Zvonimir Vujadinović (40), dve decenije je u ovoj policijskoj stanici. Kako kaže, imao je razne situacije, i opasne i simpatične. - Zvala nas je devojka navodeći da joj je partner pretio da će je ubiti i da ima oružje. Nije svejedno kada ideš kod nekoga ko bi mogao da zapuca i da te ubije, ali ja sam obukao pancir i krenuo. Muškarac je bio zaključan u stanu, sećam se da sam ga ubeđivao da otvori i da nam preda oružje, i da će to biti najbolje za njega. Posle dugog i upornog ubeđivanja uspeo sam da ga nagovorim da se preda. Tada je u stanici nastala šala na moj račun, da sigurno nije mogao više da me sluša - priča Vujadinović koji se i ovog puta nasmejao na svoj račun, ali kako kaže ipak je ponosan što su uspeli da reše slučaj i da smire muškarca.

(Kurir.rs/Jelena Rafailović/ foto Ana Paunković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track