NAPAD NA GROBLJU: Nikad se neće saznati ko je digao u vazduh grob Luke Đurovića, Bojovićevog prijatelja
Foto: Privatna Arhiva

obustavljen postupak

NAPAD NA GROBLJU: Nikad se neće saznati ko je digao u vazduh grob Luke Đurovića, Bojovićevog prijatelja

Crna Hronika -

Crnogorska policija i tužilaštvo u Baru, za pet godina nisu uspeli da otkriju ko je postavio eksploziv na gradskom groblju u tom gradu, a koji je tom prilikom uništio nekoliko spomenika i grobnica, među kojima je i grob Luke Đurovića, koji je bio blizak prijatelj Luke Bojovića, prenose Vijesti.

Prema njihovim navodima, sad pošto je zvanično nastupila zastarelost krivičnog gonjenja, ne mora da se traži počinilac.

- Dana 17. 6. 2016. godine u Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru formiran (je) predmet poslovne oznake Ktn. br. 67/16 povodom snažne ekplozije prilikom koje je uništeno nekoliko spomenika na mesnom groblju "Gvozden brijeg". Tužilac je dana 17. 6. 2021. godine donio rešenje o odbacaju, jer je nastupila zastarelost krivilnog gonjenja - prenose Vijesti odgovor iz Osnovnog državnog tužilaštva u Baru.

- U prvim danima istrage eksplozije na groblju, policija je saopštavala sumnje - da su kriminalci na najmonstruozniji način počeli da ubijaju mrtve i posle njihove smrti. Ubrzo nakon toga stigli su preliminarni rezultati, a kasnije i veštačenje kojim je utvrđeno da eksploziv nije postavljen na grobovima Đurovića i Andrije Mrdaka, inače, prvog saradnika ubijenog vođe barskog klana Armina Muše Osmanagića - prenose mediji i dodaju:

- Sudski veštak nakon pronađenih tragova konstatovao je da je eksplozivna naprava bila postavljena u metalnoj kutiji za paljenje sveća, ispred jedne porodične grobnice. Odmah nakon eksplozije, policija je uzela izjavu od članova porodica čije su grobnice oštećene, ali uprkos svim preduzetim radnjama nisu utvrdili ko je bio meta napada.

Luka Đurović iz Bara, podsetimo, bio je jedan od najbližih saradnika Luke Bojovića, koji je trenutno u zatvoru u Španiji, gde služi kaznu od 18 godina zatvora. Prema optužnici Specijalnog tužilaštva u Beogradu, kriminalna grupa Slobodana Šaranovića, koja je ubila Lukinog rođenog brata Nikolu u Beogradu 29. aprila 2013, pripremala je i likvidaciju Luke Đurovića. Međutim, on je iste godine kada je Nikola ubijen poginuo u saobraćajnoj nesreći kod tunela u Kotoru.

Njegovo ime se nalazilo u "beloj knjizi" MUP Crne Gore. Policija veruje da je po hijerarhijskom uređenju, broju članova, vezama u inostranstvu, ali i finansijskoj moći njegova grupa u Baru bila najorganizovanija i najjača. Ime i prezime u svetu kriminala Luka Đurović sticao je daleko od Crne Gore, koju je napustio još sredinom poslednje decenije prošlog veka. U rodnom Baru, u srednjoškolskim danima, bio je poznat kao akter nekoliko tuča. Životni put ga je vodio po evropskim prestonicama - od Beograda do Berlina i Stokholma, te u više gradova Italije i Španije. Reputaciju sa one strane zakona, kako tvrde upućeni, stekao je najviše kroz zajedničke operacije s liderom "zemunskog klana" Lukom Bojovićem.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track