00:14

Novi članovi Gorske službe spasavanja Srbije, psi Pri i Meri

NOVINA U GSS

GORSKA SLUŽBA SPASAVANJA DOBILA POJAČANJE: Psi Pri i Meri novi članovi organizacije koja godinama unazad spašava ljude (VIDEO)

Crna Hronika -

Gorska služba spasavanja (GSS) godinama unazad spasila je mnoge živote, zahvaljujući spremnosti i požrtvovanosti njihovih članova.

Ovi hrabri ljudi nedavno su dobili dva nova člana koji će u korak sa njima pronalaziti ljude u nevolji na različitim nepristupačnim mestima. Novi članovi Pri i Meri su od prvog dana osvojili njihova srca, a pored toga biće im i od velike pomoći u daljem radu.

Pri i Meri
foto: GSS

Kako je za Kurir objasnio Petar Plužnikov, vodič pasa u GSS, Pri je holandski ovčar, dok je Meri i nemački ovčar.

- Pri i Meri imaju veoma dobru genetiku, i mi kao služba smo veoma srećni što su sada sa nama. Na treninzima uvek gledamo da im promenimo i terene i okruženja, kako bi bili što bolje pripremljeni za svaku akciju pretrage za nestalima. Na primer, važno je da tokom treninga imaju pretrage i u šumi i u ruševinama, kako bi brzo mogli da se prilagode svim nepredviđenim situacijama koje se spasiocima GSS dešavaju na terenu - rekao je Plužnikov i dodao da će njihova obuka trajati neprestano naredne dve godine i da bi nakon toga oni moći samostalno da učestvuju u pretrazi.

Pri i Meri
foto: GSS

Podsetimo, GSS Srbije je dobrovoljna i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilj pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima. Spasiti ljudski život, pomoći čoveku u nevolji, osnovni je zadatak ove službe. Osnovana je 1952. godine osnovali iskusni alpinisti Planinarskog saveza Srbije, dok danas službu sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci i skijaši. U svojim redovima služba ima lekare, doktore nauka, inženjere, pripadnike vojske, specijalnih jedinica policije, studente...

(Kurir.rs/Jelena Rafailović/foto GSS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track