01:52

KAKO LJUDSKO BIĆE MOŽE DA ČINI MONSTRUOZNE ZLOČINE KAO BELIVUKOV KLAN: Psihoterapeut Milivojević: Ovakvi postupci su posledica mržnje

stručnjaci u USIJANJu DANA

KAKO LJUDSKO BIĆE MOŽE DA ČINI MONSTRUOZNE ZLOČINE KAO BELIVUKOV KLAN: To je poremećaj, oni ne osećaju krivicu, već zadovoljstvo!

Crna Hronika -

Javnost je videla jezive fotografije zločina za koje se sumnjiči klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Kako je moguće da su ljudska bića spremna za ovakva monstruozna sakaćenja, koje poruke stoje iza stravičnih ubistava, odsecanja stopala, ubadanja noževa u leđa?

Na ova pitanja odgovore su dali gosti "Usijanja dana": Darko Obradović sa Instituta za nacionalnu bezbednost i psihoterapeut Zoran Milivojević.

"Država je htela da objavljivanjem fotografija pokaže sa kakvim se izazovom suočila, ali i da je takve zločine zaustavila. Bitno je da društvo bude svesno od čega se brani. Važno je da za ovakva dela niko ne izmakne ruci pravde. Nije uzalud Srbija prva u regionu i 36. na svetu po bezbednosti", počeo je Obradović.

Usijanje dana
foto: AMG

"Ovakvi postupci idu iz osećanja mržnje, a svako je sposoban za mržnju. Ovde je u pitanju poremećaj. Navijači prvo navijaju, pa se tuku s policijom, pa sa suprotnim plemenom i rastu na hijerarhiji, dok ne dođemo dovde. Oni žrtve doživljavaju kao neprijatelje, a žrtve su slične počiniocima. U tom iživljavanju nema milosti, jer da si ti mene uhvatio, radio bi mi isto što ja tebi. Fotografije se šalju kao dokaz šta su uradili, ali i zbog zastrašivanja širih krugova. Oni ne osećaju krivicu kad to rade, možda oseti i zadovoljstvo. To je antisocijalni poremećaj ličnosti. Belivuk je imao tragediju kao dečak, kada mu se otac razneo bombom", podsetio je Milivojević.

Usijanje dana
foto: AMG

"Nasilje je merilo uspostavljanja hijerarhijske strukture. Među kriminalnim grupama širom sveta imate ovakvu brutalnost, jer je to vid kontrole. Sve organizovane kriminalne grupe u jednom trenutku postaju sve nasilnije dok ne postignu kontrolu nad društvom. U Latinskoj Americi imate fenomen 'zarobljene države'. Prošle godine je u Meksiku ubijeno 37.000 ljudi", dodao je Obradović.

"Oni se uglavnom kreću u svojoj subkulturi. Kako je prepoznati? Obični ljudi se trude da izgledaju simpatično. Ovi momci su nabildovani, istetovirani i imaju pogleda predatora. Oni mešaju poštovanje sa strahom".

Pojedinci koji su učestvovali u zločinima su povraćali kada su videli slike iz "kuće strave".

"Vaša ideja je da su povraćali zbog brutalnosti zlodela i pokazali saosećanje, a moja je da su povraćali jer su shvatili da protiv njih postoje jaki dokazi".

Darko Obradović
foto: Printscreen

"Naša država je dobila međunarodnu pravnu pomoć za dekodiranje Skaj aplikacija, a kasnije je uhapšen vlasnik Skaja, u čije je prostorije upao FBI. Dok je postojao, do Skaja nije mogao svako da dođe, već samo po preporuci i svakom korisniku garantovana je diskrecija, što su kriminalci širom sveta koristili", podsetio je Obradović.

02:06

MONSTRUOZNOSTI KLANA BELIVUKA! Darko Obradović: Bitno je da društvo zna od čega se brani!

"U takvim grupama postoji paranoja, da li ih neko cinkari. Verujem da zbog te paranoje stradaju i nevini ljudi", kaže Milivojević.

"Dehumanizacija ličnosti uvek prethodi atentatu", zaključio je Obradović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track