BIRO ZA OPERATIVNU KOORDINACIJU PROVERAVA VEZE POLICAJACA I KAVČANA: Ko je Belivuku i Miljkoviću ukinuo zabranu ulaska u Crnu Goru
Foto: Privatna Arhiva, Zorana Jevtić

proveravaju se i raniji visokopozicionirani policijski funcioneri

BIRO ZA OPERATIVNU KOORDINACIJU PROVERAVA VEZE POLICAJACA I KAVČANA: Ko je Belivuku i Miljkoviću ukinuo zabranu ulaska u Crnu Goru

Crna Hronika -

Biro za operativnu koordinaciju Crne Gore proverava veze nekadašnjih visokih funkcionera javne i tajne policije sa vrhom kavačkog klana, njihovo eventualno učešće u zaštiti te organizovane kriminalne grupe i njihovim prljavim poslovima, prenosi Borba.

Kako Borba prenosi, izvor iz bezbednosnih službi, navodi da su informacije o povezanosti te organizovane kriminalne grupe i doskorašnjih policijskih funkcionera u bezbednosnim krugovima poznate odavno. On je dodao i da proveravaju da li je eventualno neko od ranijih visokopozicioniranih policijskih funcionera bio na liniji sa ostalim kriminalnim klanovima.

- Nije nova informacija da je deo onih koji bi trebalo biti u službi građana i čija misija je da služe narodu i štite ga, povezan sa okorelim kriminalcima, ali do sada nije imao ko da je proverava. Iako su proveravali te navode radili su to na način da se ne otkriju njihove veze, jer je u pojedinim slučajevima, trebalo da proveravaju sami sebe - kazao je izvor.

On je potvrdio medijske navode da crnogorski istražitelji proveravaju da li je i zbog čega Petar Lazović, koji je zaposlen u Agenciji za nacionalnu bezbednost (ANB), redovno održavao kontakte sa jednim od navodnih šefova kavačkog klana Radojem Zvicerom i praktično mu čuvao leđa. Petar Lazović je sin doskorašnjeg šefa Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Zorana Lazovića. Sagovornik iz crnogorskog bezbednosnog sektora rekao je da je zahvaljući Lazovićima krajem januara ukinuta zabrana ulaska u Crnu Goru Zvicerovim saradnicima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću. Informacija da je Belivuku u januaru ukinuta zabrana ulaska u Crnu Goru saopštena je i početkom maja na sednici Odbora za bezbednost i odbranu tokom koje je kontrolno saslušan potpredsednik Vlade i koordinator službi bezbednosti Dritan Abazović. Predsednik tog skupštinskog tela Milan Knežević tada je Abazovića pitao o ukidanju zabrane ulaska Belivuku.

- Belivuku je stavljena zabrana 2018. godine, skinuta je u januaru 2020. godine. Pretpostavljamo ko je skinuo zabranu. Mislim da vi manje-više znate ko se bavio tim, pominjali ste te ljude - rekao je tada Abazović.

Kneževića je zanimalo i da Abazović pred Odborom odgovori ima li operativna saznanja da je sin Zorana Lazovića, Petar, zaposlen u ANB-u, redovno održavao kontakte sa jednim od navonih šefova kavačkog klana Radojem Zvicerom i da li je njihov odnos u korelaciji sa Zvicerovim napuštanjem Crne Gore prilikom hapšenja članova kriminalne grupe.

- Sin Zorana Lazovića i Radoje Zvicer. Imamo neka saznanja za komunikaciju, pa nisu daleko od vaših saznanja, ali ne bih sada da ih delim. Nemam informacije da su se Zoran Lazović, Petar Lazović, Enis Baković i Branislav Brano Mićunović sastali u jednom podgoričkom lokalu - odgovorio je Abazović, upitan i ima li informacije da se ta četvorka sastala u jednom podgoričkom lokalu na dan kada su uhapšeni članovi kavačke kriminalne grupe pušteni na slobodu - 23. aprila.

(Kurir.rs / Borba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja