PROPAO PLAN: Belivuk hteo da postane narko-bos, pre hapšenja krvavi novac uložio u kupovinu kokaina iz Južne Amerike
Foto: Zorana Jevtić

droga nije stigla do veljka belivuka

PROPAO PLAN: Belivuk hteo da postane narko-bos, pre hapšenja krvavi novac uložio u kupovinu kokaina iz Južne Amerike

Crna Hronika -

Velja Nevolja planirao da se uzdigne na lestvici krijumčara droge i da od običnog preprodavca i posrednika, postane glavni u tom poslu

Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, koji je 4. februara uhapšen sa pripadnicima svog zloglasnog klana, navodno je pre hapšenja uložio ogroman novac u kupovinu kokaina iz Južne Amerike, a namera mu je bila da se u narko biznisu osamostali i postane narko-bos, otkriva izvor Kurira.

Prema njegovim rečima, Belivuk je sa nekoliko najbližih saradnika odlučio da se uzdigne na lestvici krijumčara droge i da od običnog preprodavca i posrednika, postane glavni u tom poslu.

Sedam ubistava

- Osim za sedam ubistava, Veljko Belivuk se sumnjiči i za šverc narkotika, a prilikom hapšenja njegove grupe policija je zaplenila i izvesnu količinu droge. Neposredno pre hapšenja, Belivuk je skupio veću količinu novca i od kartela iz Latinske Amerike naručio desetine kilograma kokaina. Međutim, planove mu je osujetila policija, koja mu je pre šest meseci stavila lisice - objašnjava naš izvor upoznat sa slučajem.

Kako kaže, Belivuk na narko-tržištu nije važio za ključnog igrača, ali je stremio ka tome da preuzme i kontroliše tržište droge, pre svega u Beogradu, a potom i u Srbiji.

- Novac koji je dobio od šefa za obavljene egzekucije, ali i onaj koji je dobio otimajući od svojih žrtava, uložio je u narkotike. Međutim, naručena pošiljka nije stigla do njega - kaže sagovornik. Prema njegovim rečima, dve zaplene koje su se proteklih meseci dogodile, dovode se u vezu sa Belivukom.

- Najpre je u aprilu u hrvatskoj luci Ploče pronađeno 500 kilograma kokaina u bananama. Po drogu danima niko nije dolazio, pa se posumnjalo da su naručioci već pohapšeni. Hrvatski istražitelji saopštili su da kokain nije bio namenjen tržištu Hrvatske, već je trebalo da se distribuira u Srbiju i Bosnu - podseća izvor i dodaje da je interesanto to što je Vlade Draganić, uhapšeni član Belivukovog klana, rodom baš iz hrvatskog mesta Ploče.

Izvor dodaje da je druga zaplena narkotika bila 12. avgusta u Peruu i da je bila namenjena srpskoj mafiji.

- Peruanska policija zaplenila je dve tone čistog kokaina u tovaru sa kafom. Ni prilikom ove zaplene niko nije uhapšen - kaže izvor:

Nije sve njegovo

- Nije sva zaplenjena droga pripadala Belivuku. Navodno on je finansirao mali deo ovih pošiljki, a ostatak je pripadao drugim kriminalnim grupama. Kako Belivuk nije imao toliku moć, niti je bio finansijki dovoljno jak da sam iskešira velike količine droge, on je sa drugim kriminalnim grupama sklapao dilove, pa su radi jeftinijeg transporta zajedno poručivali robu od prodavaca. Zbog toga su paketi sa kokainom imali različite oznake na pakovanjima, kako bi, kada oni stignu u Evropu, kupci tačno znali koji su čiji paketi.

Podsetimo, policija je u kriptovanim telefonima pohapšenih članova Belivukove grupe pronašla i fotografije "robe", odnosno kokaina sa utisnutim tribalima i oznakama "KCK".

Zaplena na Azorskim ostrvima

Gavrilo Princip na paketima

U septembru 2019. na Azorskim ostrvima u Atlantskom okeanu zaplenjeno je 800 kilograma kokaina, a na nekoliko paketa bila je slika Gavrila Principa. Tada je uhapšeno nekoliko državljana Srbije zbog sumnje da su učestvovali u švercu. Nakon što je u februaru uhapšen Veljko Belivuk, otkrilo se da su paketi sa likom Principa bili namenjeni njemu. Inače, Belivukova kriminalna grupa radila je pod plaštom navijačke grupe Principi.

Svedok-saradnik otkrio

Miljkovića zanimala samo ubistva

Bojan Hrvatin, član zloglasnog klana, koji se kandidovao za svedoka-saradnika, ispričao je navodnod da Marka Miljkovića, Belivukovu desnu ruku, tribina i droga nisu interesovali, već samo planiranje ubistava.

Prema njegovim rečima, Mesar, kako su prozvali Miljkovića, je u telefonu imao veliku kolekciju fotografija izmasakriranih ljudi.

- Voleo je da slike drži u telefonu, ne znam iz kog razloga, ali je voleo, i imao je pun telefon tih slika - i onoga što mi nismo radili. Imao je slike koje su uradili kontra, pa su slali nama - ispričao je svedok i dodao da je Mesar bio "mag u osmišljavanju ubistava".

Kurir.rs - Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track