PRLJAVE ZNAČKE: Moćnici iz crnogorske policije skrivali se iza ŠIFROVANIH IMENA na Veljinoj Skaj aplikaciji?!
Foto: Shutterstock, MUP RS

istraga

PRLJAVE ZNAČKE: Moćnici iz crnogorske policije skrivali se iza ŠIFROVANIH IMENA na Veljinoj Skaj aplikaciji?!

Crna Hronika -

Tajna komunikacija koju su koristili Veljko Belivuk i Marko Miljković,osim fotografija zločina koje su počinili, krije i tajnu s kim su komunicirali iz crnogorskog, ali i srpskog MUP

Kriptovana komunikacija preko Skaj aplikacije koju su koristili Veljko Belivuk, Marko Miljković i pripadnici njihove kriminalne grupe, osim fotografija zločina koje su počinili, krije i tajnu s kim su komunicirali iz srpske i crnogorske policije! Kako je preneo crnogorski portal Borba, istražitelji iz Srbije rade na razotkrivanju svih koji su bili upleteni u njihovu mrežu.

Pismo iz zatvora

- Kriminalna grupa Belivuka, koji je bio ispostava kavačkog klana u Beogradu, koristila je Skaj aplikaciju, preko koje su lakše, brže i diskretnije mogli da komuniciraju. Sada se proverava da li se iza nekih šifrovanih imena skrivaju moćnici iz Crne Gore - navodi Borba.

Odbila poligraf

Dijana saslušavana više puta

O vezama u kriminalnom podzemlju, ali i aferi prisluškivanja predsednika države Aleksandra Vučića, bivša državna sekretarka Dijana Hrkalović nekoliko puta je saslušavana u prostorijama SBPOK. Prema nezvaničnim informacijama, tvrdnje da nema nikakve veze s kriminalom odbila je da dokaže na poligrafu.

Radoje Zvicer, atentat, Ukrajina, Petar Jovanović, Milan Branković, škaljarski klan, kavački klan, rat klanova, Stefan Đukić, Emil Tuzović
foto: Printscreen Youtube /Nacionalna policija Ukrajine

Inače, mediji iz susedne države nedavno su objavili i pismo dvojice osumnjičenih koji su uhapšeni u Ukrajini zbog pokušaja ubistva vođe kavačkog klana Radoja Zvicera, Emila Tuzovića i Stefana Mandića, koje su navodno dostavili preko porodica.

Prljavi poslovi

- Zašto ne kažete koji je od vaših parapolicajaca išao po slavama i veseljima kod kavačkog klana, mada, kad bolje i razmislim, i ne treba jer će to da se otkrije preko tih istih prepiski - navode oni navodno u pismu koje su objavili. Podsetimo, u vreme izvršenja ubistva Damira Hodžića i Alena Spahića u Danilovgradu i otmice Mileta Radovića Kapetana, Belivuk i Miljković su navodno bili na listi osoba kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru. Međutim, oni su, kako se sumnja, ilegalno ušli u tu državu, a potom na isti način iz nje i izašli. Nekoliko meseci kasnije ta zabrana je misteriozno skinuta i oni su u januaru ove godine, pred hapšenje, legalno ušli u tu zemlju i boravili u njoj kao gosti vođa "kavčana". Po dolasku u Srbiju policiji na aerodromu su izjavili da su bili gosti Radoja Zvicera na babinama i na slavi.

Veljko Belivuk
foto: Printscreen

Skaj

Koljač zna sve tajne aplikacije

Tokom istrage je otkriveno da je glavni za nabavljanje, postavljanje i održavanje aplikacije Skaj bio osumnjičeni Srđan Lalić, stručnjak za informacione tehnologije, koji je osumnjičen i za brutalna kasapljenja žrtava u kući u Ritopeku. - Tu aplikaciju ne podržava svaki telefon, iako ona zvanično nije zabranjena. Međutim, ne koriste je "obični" ljudi, najčešće iz razloga što njeno korišćenje mesečno košta između 300 i 500 evra. Upotrebljava se tako što svaki korisnik ima svoj nadimak i šifru za ulazak - objašnjava sagovornik Kurira i podseća da su Belivuk i njegova grupa od žrtava uzimali telefone koji su takođe imali ovu aplikaciju, kako bi suprotstavljenoj grupi bliskoj škaljarskom klanu slali fotografije, jer da bi neko dobio poruku, kako objašnjava naš sagovornik, mora da prihvati poziv za razmenu poruka.

Da Belivuk i pripadnici njegove kriminalne grupe nisu bili u kontaktu samo s policajcima iz Crne Gore, svedoče i snimci razgovora pojedinih pripadnika s ljudima za koje se veruje da su bili službenici srpskog MUP, a u kojima oni pominju policajce koji im "završavaju dozvole za oružje, proveravaju tablice sumnjivih automobila", ali i osobe koje im prenose o čemu se govori u policiji i da li ih iko traži.

Istraga i u Srbiji

Osim toga, operativne informacije govore i da su bili u bliskim kontaktima s nekadašnjom državnom sekretarkom u MUP Srbije.

- Sam kontakt sa nekim nije krivično delo, već čin moralne odgovornosti nekoga ko je na visokoj funkciji. Međutim, istraga nije gotova, prikupljaju se informacije i dokazi i ukoliko ih bude dovoljno za osnov sumnje, da im je neko iz državnog aparata pomagao ili ih prikrivao, sigurno će biti procesuiran - objašnjava sagovornik Kurira i podseća da je u MUP već bilo privođenja osoba za koje se sumnja da su zloupotrebama položaja pomagali Belivukovom klanu.

Goran Papic, Goran Papić, Veljko Belivuk
foto: Zorana Jevtić, screenshot

- Božidar Stolić, inspektor Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, koji je radio čak i uviđaj u kući u Ritopeku, uhapšen je zbog sumnje da je klanu odavao službene tajne. Nedavno je pušten iz pritvora, ali je postupak protiv njega i dalje u toku.

Pre Stolića, kolege su lisice na ruke stavile i Predragu Lajiću, načelniku odeljenja za drogu u SBPOK, Bojanu Vasiljevskom iz istog odeljenja, kao i Goranu Papiću, bivšem zameniku načelnika SBPOK. Svi oni privedeni su posle hapšenja Belivukove grupe u februaru ove godine, ali za šta se sumnjiče i da li su prekršili zakon, tek će biti utvrđeno tokom postupaka koji slede - objašnjava naš sagovornik.

Kurir.rs/Ekipa Kurira/foto Dado Đilas, Zorana Jevtić, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track