MINISTARKA GOJKOVIĆ OTKRILA KOME JE PRVO UKRADENA SLIKA PONUĐENA IZ ŠVAJCARSKE: Treba da se utvrdi da li je original, još u Cirihu
Foto: Ana Paunković

put ponude

MINISTARKA GOJKOVIĆ OTKRILA KOME JE PRVO UKRADENA SLIKA PONUĐENA IZ ŠVAJCARSKE: Treba da se utvrdi da li je original, još u Cirihu

Crna Hronika -

Ministarka kulture Maja Gojković otkrila je gostujući na televiziji Prva da je slika "Blagoveštanski sabor" koja je ukradena pre 28 godina iz Švajcarske najpre ponuđena jednoj galeriji u Novom Sadu.

Vlaho Bukovac, Blagoveštanski sabor
foto: TV Pink Printscreen

- Žena koja radi u toj galeriji prepoznala je davno ukradenu sliku Vala Bukovca i to prijavila Muzeju Vojvodine. Direktorka muzeja je takođe prepoznala sliku i potom je obaveštena policija. Prijavljeno je inspektorima koji se bave pronalskom umetnina i tako je počeo ceo slučaj - objasnila je ministarka i dodala:

- Moram da pohvalim rad inspektora jer je sve nakon toga bilo u njihovim rukama. Najveći deo posla su oni pšrofesionalno odradili - istakla je Maja Gojković i dodala da još uvek ne može da priča o drugim detaljima.

Prema njenim rečima još uvek se ne zna da li je slika original.

- Treba da se utvrdi da li je slika original. Slika je još uvek u Cirihu - rekla je ministarka.

Vlaho Bukovac, Blagoveštanski sabor
foto: Kurir, screenshot Pink tv

Podsetimo, pre dve nedelje u Makedonskoj ulici, u centru Beograda, pripadnici SBPOK upali su u stan i naočigled prolaznika iznosili brojne slike. Uhapšeni su D. M., N. D. i R. D., koji su osumnjičeni da posredovali u prodaji ukradene slike "Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861", koja se nalazi u Švajcarskoj. U isto vreme, u Švajcarskoj su uhapšeni Slobodan Gajin (76) i Ratko Dragićević (44), kod kojih se nalazila slika. Oni se terete da su pokušali da je prodaju Muzeju Vojvodine. U ovoj akciji učestvovali su i prikriveni agenti iz Srbije, koji su kako smo nezvanično saznali, otišli u Švajcarsku predstavljajući se kao stručnjaci za umetnine i sastali se sa Gajinom i Dragićevićem kako bi videli sliku i utvrdili njenu autentičnost. Potom su obavestili švajcarsku policiju koja ih je uhapsila, dok je u Beogradu pao ostali deo ekipe.

U međuvremenu u javnosti su se pojavili novi detalji. Naime, prema nezvaničnim informacijama, zaplenjena slika u Švajcarskoj je 30 centimetara kraća od originalnog remek-dela slikara Vlaha Bukovca, koje je ukradeno 1993. godine iz Muzeja Vojvodine. Veštačenjem tek treba da se utvrdi da li je zaplenjena slika autentična, ili je možda Bukovac uradio dve identične slike, ali različitih dimenzija!

S druge strane, Gajin je, kako se saznaje, prošle nedelje dostavio našim istražnim organima dokaz o vlasništvu nad spornom slikom, tako što je priložio rešenje švajcarskog suda o nasledstvu iz 2006. godine. Reč je o dokumentu koji potvrđuje da je Gajin tada postao zakonski naslednik izuzetno vredne umetničke zaostavštine, koju mu je posle smrti prepisao jedan ugledni advokat iz Švajcarske, takođe srpskog porekla.

(Kurir.rs/Jelena Rafailović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track