Najnovije vesti

ŠVERCOVALI VREDNE KOVANICE U ČASOPISU: Carinici otkrili kesice pune antikvitetnog novca velike kulturne i umetničke vrednosti
Foto: Carina Srbije

sprečen šverc

ŠVERCOVALI VREDNE KOVANICE U ČASOPISU: Carinici otkrili kesice pune antikvitetnog novca velike kulturne i umetničke vrednosti

Crna Hronika
18:20h

Carinici su 3. februara 2021. godine na ispostavi Pošta Beograd osujetili pokušaj krijumčarenja 239 antikvitetnih kovanica od kojih pojedine predstavljaju nacionalno blago. Slučaj je otkriven tokom kontrole izvoznog carinjenja pošiljke koja je iz Vršca upućena primaocu u Velikoj Britaniji, a u kojoj je bio je prijavljen časopis za književnost, umetnost i prekograničnu kulturu ''Lumina'' težak 350 grama.

1 / 10 Foto: Carina Srbije

Detaljnim pregledom pošiljke utvrđeno je da je unutrašnjost časopisa izdubljena sa namerom da se napravi skrovito mesto za krijumčarenje. Carinici su iz tog udubljenja izvadili nekoliko kesica punih antikvitetnog novca velike kulturne i umetničke vrednosti.

numiznatička zbirka
foto: Carina Srbije

Među 239 antikvitetnih novčića upućenih u Veliku Britaniju našla se i kovanica kralja Radoslava iz 1228. godine koja se smatra nacionalnim blagom. Odmah su kontaktirane nacionalne ustanove kulture radi utvrđivanja autentičnosti porekla i vrednosti metalnih kovanica, a zbirka je zadržana do okončanja postupka. Kako je ovu zbirku u Britaniju pokušala da pošalje srpska državljanka, Carinarnica Beograd će uputiti zahtev mesno nadležnom sudu sa predlogom da se predmeti prekršaja predaju Istorijskom muzeju grada Beograda.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja