STEFAN KRIO 20 TONA KOKAINA U BRODSKOJ HLADNJAČI: Moreplovac iz Srbije osuđen u Americi zbog šverca REKORDNE KOLIČINE narkotika
Foto: Privatna Arhiva, Facebook

zatvor

STEFAN KRIO 20 TONA KOKAINA U BRODSKOJ HLADNJAČI: Moreplovac iz Srbije osuđen u Americi zbog šverca REKORDNE KOLIČINE narkotika

Crna Hronika -

Srpski državljanin Stefan Bojević (29), član posade broda "MSC Gajen" na kom je u Filadelfiji zaplenjena rekordna količina od 20 tona kokaina, zbog učešća u švercu droge osuđen je na pet godina zatvora i služi kaznu u Sjedinjenim Američkim Državama!

Najveća zaplena droge u istoriji američke DEA, podsetimo, dogodila se u Filadelfiji 17. juna 2019, a vrednost tovara koji su agenti otkrili procenjena je na 1,5 milijardu dolara. Godinu dana ranije Bojević je na društvene mreže postavio fotografiju upravo sa ovog broda i to dok je plovio kroz Suecki kanal.

Pomoćnik u hladnjači

- Srbin je radio kao pomoćnik u hladnjači u kojoj je pronađena droga. Njegova uloga bila je da pretovara torbe napunjene drogom. Osim njega, uhapšeno je još sedam članova posade transportnog broda, koji je iz Južne Amerike putovao u Holandiju i svi su osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne - preneli su mediji.

Bojević Stefan
foto: Privatna arhiva, Facebook

Istražitelji su, kako se navodi na zvaničnom sajtu justice.gov, otkrili da je kokain utovaran na teretni brod tako što su mu tokom plovidbe, isključivo noću, prilazili manji gliseri dovozeći drogu, koju su potom članovi posade dizalicom peli na brod.

Crnogorski klan naručio kokain?

Američki mediji naveli su da se sumnja da je deo posade koji je učestvovao u švercu 20 tona kokaina angažovala kriminalna grupa iz Crne Gore, ne precizirajući o kome se radi. Grčki portali, međutim, šest meseci kasnije objavili su da se sumnja da su iza pošiljke stajali škaljarci Igor Dedović i Stevan Stamatović koji su ubijeni u januaru 2020. u restoranu u Atini.

- Jedna od najvećih zaplena kokaina u SAD čini se da je u vezi sa ubistvom dvojice crnogorskih državljana u Variju. Bezbednosni zvaničnici otkrivaju da je jedna od žrtava Igor Dedović smatran odgovornim za gubitak 20 tona kokaina zaplenjenog na brodu "MSC Gajen" u filadelfijskoj luci - preneo je ranije grčki portal Katimerini.

- Kokain su potom sakrili u transportne kontejnere plovila među legitiman teret - pojasnila je vršilac dužnosti tužioca Sjedinjenih Država Dženifer Arbiter Vilijams.

Inače, kokain je bio skriven u tovaru vina, papira i oraha, a krajnje odredište navodno mu je bila Holandija.

Bojević Stefan
foto: Privatna arhiva, Facebook

Zbog šverca najveće količine kokaina zaplenjenog u jednoj pošiljci, osim Stefana Bojevića, osuđeno je još sedam članova posade i to Crnogorci Aleksandar Kavaja, Boško Marković, Ivan Đurašević i Nenad Ilić, ali i dvojica pomoraca iz Samoe.

Višegodišnje kazne

- Glavni je bio Boško Marković, koji je osuđen na sedam godina, drugi Ivan Đurašević, osuđen na šest godina i šest meseci, potom inženjerski kadet Nenad Ilić, koji je osuđen na sedam godina zatvora i električar Aleksandar Kavaja, osuđen na sedam godina i četiri meseca zatvora. Za krijumčarenje su uposlili i četiri dodatna člana posade nakon što je brod isplovio iz Evrope: inženjera Vladimira Pendu, koji je osuđen na četiri godine i 10 meseci i Stefana Bojevića, Laulija Pulu i Fonofavea Tijasaga, koji su osuđeni do pet godina - preneli su američki mediji i naveli da je brod imao 22 člana posade, ali da ostali, sudeći po prikupljenim dokazima, nisu znali šta se dešava na plovilu.

Naveli su i da je osuđeni Tijasaga otkrio da mu je na prethodnom putovanju, na kom je takođe pomagao Đuraševiću, bilo plaćeno 50.000 evra.

(Kurir.rs/Jelena Spasić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track