JOCA AMSTERDAM OKRUŽEN TELOHRANITELJIMA NA SAHRANI TASTA: Privatno obezbeđenje nije se odvajalo od nekadašnjeg kralja podzemlja
Foto: Zorana Jevtić

OPREZAN

JOCA AMSTERDAM OKRUŽEN TELOHRANITELJIMA NA SAHRANI TASTA: Privatno obezbeđenje nije se odvajalo od nekadašnjeg kralja podzemlja

Crna Hronika -

Sreten Jocić (59), poznatiji kao Joca Amsterdam, nekadašnji kralj srpskog podzemlja, koji trenutno služi zatvorsku kaznu u požarevačkoj Zabeli, juče je prisustvovao sahrani tasta Vuka Milosavljevića na Novom groblju u Beogradu. Jocić, kako saznajemo, trenutno koristi slobodne dane, na koje po zakonu ima pravo kao osuđenik.

Fudbaler i pevačice

Pored njega, njegove supruge Vere i uže porodice, na večni počinak Milosavljevića su ispratili i fudbalska legenda Dušan Dule Savić, advokat Zdenko Tomanović, kao i pevačice Tamara Nikezić i Ivana Šašić, koja je Jocićima kuma.

Tokom sahrane, na groblju je bilo i privatno obezbeđenje Joce Amsterdama, a telohranitelji su ga dovezli sat vremena ranije. Dva crna džipa sve vreme su bila ispred kapele, dok je Jocić bio okružen telohraniteljima. Nakon opela, tužna povorka krenula je ka grobnom mestu, a iza kovčega išli su Jocić i njegova supruga, dok se ljudi iz njegove pratnje ni tada nisu odvajali od njega.

Prisutni su primetili da pripadnici obezbeđenja nisu dozvolili Jociću da baci grumen zemlje na kovčeg, najverovatnije kako se ne bi izlagao opasnosti. Po završetku sahrane, dva džipa su došla po Jocića, on je seo u jedan, dok je drugi krenuo odmah za njim.

Podsetimo, Jocić je bio uhapšen 27. aprila 2009. zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu hrvatskog novinara Ive Pukanića. Međutim, na kraju sudskog postupka on je pravosnažno oslobođen, a umesto da bude pušten iz pritvora, koji mu je ukinut 28. decembra 2012, on je prebačen iz Centralnog zatvora u Zabelu, na izdržavanje kazne od 15 godina zatvora za podstrekivanje na ubistvo Gorana Marjanovića, zvanog Goksi Bombaš, 1995. godine.

Uslovni otpust

- Zakonom o amnestiji kazna mu je smanjena na trinaest i po godina. Inače, on je stekao pravo na uslovni otpust. Iako je pisao molbe da bude pušten na uslovnu slobodu, to mu još uvek nije dozvoljeno, ali iz zatvora izlazi na slobodne vikende i takozvane slobodne dane, na kojima se i sada nalazi - objašnjava naš izvor.

Neosnovani pritvor

Tuži državu, traži milione

Sreten Jocić tužio je državu Srbiju zbog toga što je bio neosnovano uhapšen i držan skoro 1.300 dana u pritvoru u postupku za ubistvo Ive Pukanića, na kraju kog je pravosnažno oslobođen. On u tužbi na ime odštete zahteva naknadu štete od 60 miliona dinara. Jociću, odnosno njegovim advokatima, Specijalni sud u Beogradu, koji je vodio postupak za ubistvo Pukanića, već je isplatio 11 miliona dinara.

(Kurir.rs/Jelena Rafailović/foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track