SPREČENO KRIJUMČARENJE: Kineski državljanin na ruci nosio sat vredan više od 50.000 dolara, nije znao da treba da prijavi carini
Foto: Carina Srbije

SPREČENO KRIJUMČARENJE: Kineski državljanin na ruci nosio sat vredan više od 50.000 dolara, nije znao da treba da prijavi carini

Crna Hronika -

Carinici su u saradnji sa policijom juče na aerodromu ''Nikola Tesla'' sprečili pokušaj krijumčarenja luksuznog sata vrednog više od 50 hiljada dolara.

Ručni sat otkriven je u prtljagu 36-godišnjeg kineskog državljanina koji je u Beograd doputovao iz Dubaija gde ima prijavljeno prebivalište.

zaplena
foto: Carina Srbije

Nakon što je preuzeo prtljag sa karusela, uputio se u zeleni kontrolni prolaz, namenjen putnicima koji nemaju ništa da prijave za carinjenje.

Tokom kontrole prtljaga na skeneru, carinici su uočili da se u prtljagu ovog putnika nalazi prazna kutija nalik na pakovanje od sata, kao i dva objektiva za fotoaparat.

zaplena
foto: Carina Srbije

Detaljnim pregledom koji je usledio, potvrđeno je da je putnik novi sat na kome se još nalazila zaštitna folija stavio na ruku, dok je originalno pakovanje i sertifikat spakovao u čekirani prtljag.

Ubrzo je u ličnoj torbici putnika otkriven i račun za povraćaj poreza za sat vredan više od 53.000 dolara. U prtljagu putnika su se našla i dva objektiva čija je vrednost procenjena na iznos od po oko 2.000 dolara.

zaplena
foto: Carina Srbije

Na pitanje carinika zašto nije prijavio vrednu robu koju je imao nameru da unese u Srbiju, putnik je rekao da nije znao da treba to da učini, jer su objektivi već korišćeni, a sat je kupio za sebe. Iako je ovo uobičajan izgovor putnika, mora se znati da ne poznavanje propisa, ne oslobađa odgovornosti.

zaplena
foto: Carina Srbije

Protiv putnika je pokrenut prekršajni postupak, dok je otkrivena luksuzna roba privremeno zadržana do njegovog okončanja.

Podsećamo da putnici imaju pravo u zemlju da unesu i vrednije stvari, ali moraju da ih prijave i za njih plate uvozne dažbine. Roba čija vrednost prelazi iznos od 3.000 evra ne može da se carini na samom prelazu, već se upućuje u redovan carinski postupak.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track